Fotoalbum

Zonsopgang in Losser

Astrid Velthuis stuurt ons regelmatig foto's om U en ons mee te laten genieten van Losser en de natuur die ons omringt. Meestal begeleid door het gevoel dat ze heeft bij het maken van de foto's.

Vanmorgen vroeg vertrokken naar mijn werk op de Veluwe, mijn 'vriend' Canon naast mij op de passagiersstoel. Kijkend naar het zwerk richting het mooie buitengebied van onze schatkamer, kon ik niet weerstaan om richting het oosten te rijden.
Alle ingrediënten voor een mooie zonsopkomst waren er, ochtendrood, controls aan het zwerk, mist en bijna strenge vorst. Bij de Oelermars de auto aan de kant gezet en op de vlonder in alle rust mooie plaatjes kunnen maken. Genoten van het gekwetter van eenden, ganzen en vogels en uiteindelijk kwam die mooie rode bol te voorschijn! Wat genieten om zo de dag te beginnen! 

Wikipedia. 

Het ochtendrood, dat Astrid zo poëtisch beschrijft, wordt door wikipedia als volgt omschreven:

Onder morgenrood verstaat men de roodachtige kleuren die ongeveer vanaf een half uur voor zonsopgang tijdens de schemering aan de oostelijke hemel verschijnen.Deze kleuren bij zonsopgang en -ondergang hangen samen met de lange weg die het stralen van de lage zon door de atmosfeer aflegt. Het zonlicht wordt tijdens deze lange route verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Het rode licht wordt het minst verstrooid en blijft vaak zichtbaar. 's Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Vandaar de oude weerspreuk "Morgenrood, water in de sloot".

Vensters: 
Category: 
afbeelding van Harry Elsjan

Door: Harry Elsjan

Redactie-lid.