Fotoalbum

1e examenklas RK-ULO Losser

Plaatsgenoot Willem Keizers plaatste op Facebook deze foto met het bijschrift TCC 1963. Er stond M3 bij. Mulo? Graag wil ik wat meer vertellen over deze foto.

Dit is nl. de foto van de eerste examenklas van de RK-Mulo in het jaar 1963. De eerste examenklas van een middelbare school in Losser. In 1959 was dhr. W.Varwijk gestart met deze school . De Historische Kring Losser schrijft hier o.a. over: "Per 1 september 1959 werd hij benoemd tot hoofd van de toen nieuw opgerichte ULO-school in Losser. Burgemeester van de Sandt had in de gemeenteraad te kennen gegeven dat de gemeenschap behoefte had aan voortgezet onderwijs en dat hij initiatief verwachte van een schoolbestuur. Toen dat uitbleef deelde hij mee, dat het gemeentebestuur dat initiatief zou nemen en dat er een openbare ULO zou worden gesticht. Toen werd het mijnheer pastoor (Van den Hoven) als voorzitter van het parochie- en schoolbestuur, duidelijk dat hij actie moest ondernemen en er werd een R.K. ULO opgericht. Het gebouw kwam te staan aan de Oranjestraat en werd in 1963 in gebruik genomen. De jeugd van Losser kon toen in eigen dorp kiezen uit de huishoudschool of de ULO en in die jaren konden de jongens en meisjes op de ULO nog een drie- of vierjarige opleiding volgen."

De eerste jaren was er echter nog geen eigen school, en moest per jaar meer klasruimte worden gezocht. Dit was voor de leraren van het eerste uur soms een heel gedoe, ze moesten van school naar school fietsen. De B kandidaten kregen zelfs les in een lokaal boven in het verenigingsgebouw aan de Gronausestraat. Helaas zijn deze pioniers niet op deze foto gekomen, daarom wil ik ze hier toch nog even noemen: Dhr. W(illie) Varwijk, Dhr. H(erman) Boergonje, Dhr. F(rans) Maathuis , dhr. H(enk) Filart en Mevr. A(nnie) Boergonje.

Op Facebook worden door diverse personen willekeurig wat namen van leerlingen genoemd, maar ik wil hierbij proberen enig systeem aan te brengen:

Bovenste rij van L. naar R. -  Gerard Hanning, Henk Fischer, Jan Nijhuis, Herman van Veen, Leo Wijering, Hans Spit, Jan Luttikhuis, Gerrit Visschedijk en Jos Krupers.

Middenste rij van L. naar R. - Anita ?, Jose ten Brake, Marion olde Daalhuis, Riet Stegge, Annie ter Riet, ? , Truus Nijhof, Joke Kuipers, Joke Wolters, - ? - Emmie Peters en Annet Evertman

Onderste rij van L. naar R, - Willemien Mijerink, Jose Meijerink, Annemiek Lentfert, Gerrie Poorthuis, Thea Schreur, Gerard de Lange, Harry Elsjan, Arnold Janssen en Henri Boersma.

Ik hoop, dat de paar vraagtekens door oplettende lezers kunnen worden ingevuld. 

Vensters: 
Category: 
afbeelding van Harry Elsjan

Door: Harry Elsjan

Redactie-lid.