Humor

Vrome meester

Als je de catechismus uit je hoofd op de Aloysius school kende was je klaar voor je verdere leven dan wist je alles en dan kwam je minstens in de hemel. 

En als je geluk had kwam je dan tussen de paus en Josef te zitten. Achteraf was het allemaal zo eenvoudig ! de inhoud was niet belangrijk het ging om het stampen stampen en nog eens stampen! Er waren er enkele van de 54 jongens in onze klas die de catechismus uit hun hoofd leerden. In de vierde klas kregen we les van meester D. De meester was een bekende persoonlijkheid en bekleedde vele baantjes in toen nog bloeiende verenigings leven in ons dorp aan de Dinkel! hij was echter ook iemand die door zijn mishandelingen ontzag wist af te dwingen in zijn klas. Hij en zijn maatlat waren onafscheidelijk. Als je voor de catechismus een onvoldoende had dan moest voor in de klas tegen de muur aan staan met je ellebogen tegen de muur. Je handen moesten gestrekt naar voren. Dan kwam D. met zijn maatlat van eikenhout en sloeg je tien keer op de handen. Oh wee als je terug trok dan waren de rapen gaar.!

Ook een graag toegepaste methode was op je knieën voor het bord, als je doorzakte omdat je moe was schopte hij je in je kont. Ja meester D. ging voor het resultaat! Op een druilerige dag was het weer catechismus dag, Harrie een stevige Billie Turf jongen die al drie of was het vier keer was blijven zitten en dus een stuk ouder dan ons was maakte er van zijn overhoring een hilarische puinhoop van. Meester D. vroeg aan hem gij zult de leer van uw meester nooit verloochenen. Harrie zei: "ik weet nie wat dit betekend maar wa dat ie nie in de hemel komt met joe moat of sloalat". Meester D. wilde uithalen met zijn beruchte maatlat maar Harrie schopte hem met zijn klompen tegen de scheenbenen aan. D. schreeuwde het uit van woede , pijn en machteloosheid.

De stilte was te snijden in het lokaal waar de zon altijd naar binnen scheen. Harrie trok zijn klompen uit en begon in te slaan op meester D. Plotseling als of Twente gescoord heeft begint de klas te joelen en moedigt Harrie aan. "Sloa hem met de catechismus om zien oor"n schreeuwde Herman. "Maak 'm dood schreeuwde iemand ... dan komp a nog eerder dan oos in de hel"Meester D. kromp ineen van zoveel weerstand en vloog achterna gezeten door Harrie met in zijn hand zijn verfrommelde en bevlekte catechismus.. kinderbeul schreeuwt er nog iemand ...kinderbeul..

Eddy Oude Voshaar