Streektaalmuziek

blog door Ben Nijkamp

Blog geschreven door Ben Nijkamp

Ik maak al jaren Streektaal Radio (15 jaar) en dat is ondertussen uitgegroeid tot een groot succes. Ongeveer 25 radiostations zenden het nu wekelijks uit door heel Nederland en België. Ook Zuid-Africa heeft Streektaal Radio ontdekt want ik krijg nu regelmatig muziek opgestuurd uit Zuid-Africa. Ik heb zo’n 19.000 Streektaal nummers in mijn bezit. En nu het Nedersaksisch ook erkent is als taal moet er toch veel meer aandacht voor alle streektalen komen. Sinds Nederland in Europa is opgenomen en de grenzen zijn weggevallen willen steeds meer mensen toch laten blijken dat ze uit een bepaalde streek komen en laten dat ook horen. In o.a. Groningen, Friesland, Groningen, Overijssel, Brabant, Gelderland,  Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Drenthe, Noordoost Polder, wordt er via de lokale omroepen Streektaal Radio uitgezonden. Regelmatig hebben we ook artiesten live in de studio of via de telefoon in de uitzending.

En…… Streektaalmuziek is niet van die ouderwetse muziek… maar gewone moderne muziek van blues tot pop, van klassiek tot rock enz… Streektaal Radio bestaat al ruim 15 jaar en is begonnen bij de toenmalige lokale omroep Accent FM in Losser en Oldenzaal in Twente. Helaas werd Accent FM overgenomen door een andere omroep en stonden we op straat. Hofstreek FM in Goor reageerde snel en sinds die tijd maken we daar Streektaal Radio op de maandagavond live 18.00 – 20.00 uur en live te volgen via www.hofstreek.nl Daarna wordt het programma verstuurd naar de andere omroepen die het weer op andere dagen en tijden uitzenden.

We draaien Streektaal, dialect en Friestalige muziek uit heel Nederland en soms ook van daarbuiten. Regelmatig hebben we live artiesten in de studio die optreden en ook via de telefoon hebben we regelmatig artiesten aan de lijn die vertellen over hun muziek. Dat het werkt blijkt wel uit dat artiesten uit andere delen van het land nu ook gehoord worden in andere delen dan waar ze wonen. En ze worden dan ook gedraaid door andere omroepen door heel Nederland. Ik krijg elke week weer nieuwe nummers opgestuurd door de artiesten en de platenmaatschappijen.

Het programma voldoet aan de normen van de Mediawet. Verzoekjes kunnen worden aangevraagd via streektaalradio@hotmail.com Artiesten en iedereen die wat met Streektaal doet, kunnen hun nummers, artikelen, boeken, verhalen enz. ook daarheen opsturen.

Meer weten… mail naar streektaalradio@hotmail.com

Goodgoan,

Ben Nijkamp

Streektaal Radio

Hier kun je Streektaal Radio beluisteren https://www.mixcloud.com/ben-nijkamp

 

afbeelding van Marion Poorthuis

Door: Marion Poorthuis