Kunst Cultuur Historie

Nicole tekent

Nicole tekent

RTV en Hallo Losser maken samen programma’s over mensen die leuke en aardige dingen maken onder de noemer “Kunstgrepen.” Op woensdagmiddag 29 september waren we bij Nicole Koopman uit Neede op bezoek. Nicole was ons opgevallen toen ze op een zaterdag op de boerenmarkt in Losser stond met een kraampje vol kunstige aardigheden. Nicole vertelt hoe zij er toe gekomen is om pasteltekeningen te maken.

Autodidact

Nicole is een autodidact. Dat wil zeggen dat ze zonder begeleidende studie of hulp van derden zich ontwikkeld heeft tot een volwaardig kunstenaar. De term wordt ook gebruikt bij kennisniveaus waarbij een gedegen opleiding wordt verwacht, zoals bij universitaire of andere hogere studies en bij beroepen waarvoor geen opleiding bestaat of bestond, zoals kunstschilders. Leonardo da Vinci was bijvoorbeeld een autodidact. Nicole geeft zelf tekenlessen, workshops en ze heeft een webwinkel waar tekenmateriaal te koop is.

Prachtige hobby

Ze vertelt onder andere hoe ze als oorspronkelijk Lossernaar in Neede terechtgekomen is en dat ze een prachtige hobby heeft die haar ontspanning en rust geeft. Ze kan haar ei kwijt in deze vorm van kunst.

Video Nicole

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.