Nieuws

Tonny Spit 90 jaar jong

Op 1e paasdag is ze jarig. Dan viert ze haar 90e verjaardag. Op vrijdagmorgen 14 april werd daar bij de Sportschool Olympic Gym al een voorproefje op genomen.

Anuschka Timmerman had haar stoel in de kantine versiert. De slagroomsoesjes stonden klaar en twee kaarsen die het getal 90 vormden waren aangestoken. Alle aanwezigen zongen haar toe en feliciteerden haar. En Tonny blies de kaarsen uit.

Rijk.

“Ik ben rijk” zegt Tonny Spit. “Ik ben op deze leeftijd nog helemaal gezond. Ik kan als het ware nog doen en laten wat ik wil. Ik lees nog zonder bril en alles werkt nog. Ik doe de huishouding zelfstandig. Ik werk nog in de tuin en ik kook altijd nog voor me zelf. Mijn bovenbuurman heeft een papegaai. Als hij gaat werken verzorg ik die voor hem. Ik zit niet achter de geraniums. In tegendeel. Ik ben nog zeer actief in de maatschappij. Ik zing één keer per week op de repetitie bij het dameskoor van de Mariaparochie. Drie keer per week ga ik hier naar de sportschool. Het is hier altijd gezellig en ik blijf in beweging. Bewegen is belangrijk.”

Zwemmen

Tonny is op latere leeftijd gaan sporten. Toen ze 50 was is ze zwemles gaan nemen en heeft ze honderden baantjes getrokken in het zwembad Brilmansdennen. De zwemleraren Tonnie Bos en Wim Roozeboom hebben haar de kunst van het zwemmen bijgebracht. Ruim 5 jaar geleden is Tonny Spit geopereerd aan haar hart. Ze heeft 4 Bypasses.

Ze had voor de operatie niet gedacht dat ze weer zo goed zou herstellen.

Tonny Spit 90 jaar jong

Tonny Spit 90 jaar jong

Tonny Spit 90 jaar jong

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.