Nieuws

Gemeente

Wonen

Tiny-house wijken in de gemeente Losser

Niet alleen in Losser, maar in ons hele land ontstaan er spanningen in de woningmarkt. Zeker voor de jongeren (de starters) in onze gemeente

Er wordt te weinig gebouwd, beleggers kopen woningen op, de bouw en grondprijzen blijven stijgen, de hypothekenverstrekkers stellen steeds zwaardere voorwaarden voor het verstrekken van hypotheken  en de provincies waaronder zeker Overijssel beperken de nieuwbouw. Dit laatste vinden velen een onterechte beslissing. Vergrijzen over misschien tien, twintig jaar?

Maar hoe gaan wij dan om met de starters die nu willen bouwen of kopen. We zouden nu in onze gemeente een brede discussie  moeten starten om heel anders te gaan denken over wonen. Omdat juist nu tientallen Lossernaren op korte en ook op lange termijn in eigen gemeente geen woning meer kunnen vinden. En het plezier van een eigen woning volledig aan hen voorbij gaat.Dit vraagt volgens ons om een ander beleid. Een masterplan waarin Losser-breed alle mogelijkheden voor nieuwbouw, zonder zware voorwaarden,  in kaart worden gebracht.

Optie Tiny-houses

In 2018 is o.a. in Malden Gelderland een wijkje met tien Tiny-houses gebouwd met een huisoppervlakte van circa 49m2. Duidelijk geen gezinswoning maar wel een ideale woning voor een een-persoonshuishouding.  Inmiddels zijn er tientallen verschillende Tyni-houses te koop. In de prijsklasse van 35.000 tot 70.000. Voor tweepersoons huishouding en voor ouderen. Zowel als huur of koopwoning. We zouden ons kunnen voorstellen dat deze woningen op erfpachtgrond onder bepaalde voorwaarden niet onder het beperkt bouwbesluit van de provincie komen te vallen. Omdat er bijvoorbeeld voorwaarden zijn afgeven dat deze huizen na 15 jaar weer moeten verplaatst of worden afgebroken als er daadwerkelijk leegstand ontstaat. Een gunstige bijkomstigheid is dat deze woningen bijna volledig energie neutraal zijn. Met maandelijkse lasten uitgaande van circa 300 tot 400 Euro zou je als bewoner flink kunnen sparen om later eenvoudiger een groter huis aan te schaffen. En het is geen flat maar een grondgebonden woning!

Waar is plek

Er is mogelijk in Losser ruimte voor een wijk met Tiny-houses. De grond aan de Muchteweg, de voormalige locatie van Cluster en straks van de muziekschool is onsinziens een ideale plek voor zo’n wijk. Oud en jong samen wonen, dicht bij het centrum van het dorp. Als de provincie echter de urgentie en de behoefte ook ziet en grotere aantallen woningen nu wel mogelijk maakt zijn grotere woningen waar ook kleine gezinnen in kunnen wonen zoals ze aan de Willem Gamestraat te Overdinkel staan ook een optie.

Heb je als inwoner behoefte om te reageren op het onderwerp stellen wij dat op prijs. De komende weken gaan wij met deze reacties de mening vragen van het college en de raad van onze gemeente.

Voor reacties: nieuws@hallolosser.nl

Artikel door: Ingrid Legters en Rob Wegdam


Bekijk hier de reacties op Facebook (en reageer zelf ook):

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid