Gemeente

Kunnen we met minder parkeerruimte in Losser?

Kunnen we met minder parkeerruimte in Losser?

In de nieuwe verkeerscirculatieplannen voor de kern van Losser loopt als een rode draad de vraag: “kunnen wij met minder parkeerplaatsen in Losser toe?”

Uit onderzoek is bekend dat een groot deel van de parkeerplaatsen in Losser door langparkeerders wordt bezet. Dit gaat ten koste van de bezoekers die er voor het doen van boodschappen of het winkelen willen parkeren.

Het voornemen dat hieraan paal en perk moet worden gesteld is begrijpelijk. Er zijn echter nog meer mogelijkheden om met minder parkeerruimte toe te kunnen.

Wij gaan voor de komende twintig tot dertig jaar het centrum van ons dorp op diverse punten aanpassen. Positief is dat onze gemeente dit proces wil realiseren met alle belanghebbenden. Het is daarom zaak alle mogelijkheden, ideeën en suggesties tijdens deze periode met elkaar te communiceren en te kijken of er draagkracht voor is. Het is nu ook zaak alle facetten van deze vernieuwing van het centrum goed te belichten. Tot nu toe missen wij, wat mij althans niet bekend is, de stimulans voor het gebruik van de fiets als vervoersmiddel om te winkelen.

http://www.hallolosser.nl/sites/default/files/images/blog/langenkamp.jpgDiverse bewoners van ons dorp doen steeds meer de boodschappen met de populaire e-bike. Om dit te stimuleren moeten er bijvoorbeeld een of twee overdekte fietsenstallingen in de dorpskern komen. En wanneer er ook nog cameratoezicht in die stalling komt, gaan de fietsers met meer plezier de boodschappen doen of een terrasje pakken. Maar wat als er dan een krat bier mee moet?

Dan moeten wij in Losser thuis gaan bezorgen! Dit biedt alleen maar voordelen. Via internet kopen is ook in Losser populair en deze aankopen worden ook thuis bezorgd. Stevige bezorgkosten zijn zelfs geen bezwaar. Dus wat je in Losser kunt kopen zou je ook thuis bezorgd moeten kunnen krijgen.

Een rekensom zou wel eens duidelijk maken dat dit zelfs gratis zou kunnen, en wel om de volgende reden: In Losser, evenals in andere plaatsen, hebben vele winkels een eigen bestelwagen om goederen te bezorgen. Het grootste gedeelte van de dag staan deze wagens stil. Je zou dus, door samen te werken, per winkelstraat of centrum met minder bestelwagens toe kunnen. Naast deze kostenbesparing bespaar je mogelijk ook nog in de personeelskosten. Stel dat je ook met alle bedrijven in Losser een gezamenlijke website zoals  kunt ontwikkelen.

Dit kan het tevens succesvol zijn om Lossernaren met weinig tijd, of werkend tijdens de openingstijden van de winkels, te stimuleren zo toch de boodschappen in het dorp te doen. Met dit vriendelijke fietsplan en een Losserse bezorgdienst realiseren wij mogelijk tien tot twintig procent minder parkeerdruk.

Wellicht een onderzoek waard?

Oproep.

Hallo Losser wil de bedrijven en organisaties die nu al thuis bezorgen in kaart gaan brengen. Hierbij de oproep om deze informatie te sturen naar info@hallolosser.nl.

Vensters: 
afbeelding van Rob Wegdam

Door: Rob Wegdam

Mijn naam is Rob Wegdam. Samen met mijn vrouw woon ik na ruim 47 jaar in Losser te hebben gewoond nu in Enschede. Na mijn werkzame leven ben ik mij gaan inzetten voor onze gemeenschap. Een van die activiteiten is Hallo Losser. Ik geloof namelijk dat goed communiceren de smeerolie is