Nieuws

St. Martinuskerk in Losser sluit

Katholiek Losser bundelt krachten

Grote veranderingen

Katholiek Losser staat voor grote veranderingen. Nu zijn er nog twee geloofsgemeenschappen: de geloofsgemeenschap H. Maria Geboorte en de geloofsgemeenschap St. Martinus.

Echter het locatiebestuur van de geloofsgemeenschap St. Martinus heeft aangegeven dat het geld op is. De overkoepelende parochie Maria Vlucht, waaronder beide hierboven genoemde geloofsgemeenschappen vallen, beschikt niet over een solidariteitsfonds en de financiën van de verschillende geloofsgemeenschappen (naast de beide geloofsgemeenschappen uit Losser vallen ook de geloofsgemeenschappen uit Overdinkel, Glanerbrug en Lonneker onder parochie Maria Vlucht) zijn decentraal georganiseerd; vandaar dat er geen financiële middelen zijn om de St. Martinuskerk nog langer open te houden.

Als men daarbij bedenkt dat het kerkbezoek sterk teruggelopen is, het pastoraal team sterk ingekrompen is en dat er in de zuidwijken in Losser nauwelijks nog uitbreiding plaatsvindt, valt te begrijpen dat een tweede rk-kerk in Losser niet langer mogelijk is.

Na 50 jaar

Daarom wordt na een bestaan van 50 jaar de St. Martinuskerk gesloten. Op 20 november as. vindt de slotviering plaats. Daarna gaat het gebouw op slot. Het wordt dan ter verkoop aangeboden. Het bestuur van de parochie Maria Vlucht en het locatiebestuur van de geloofsgemeenschap St. Martinus hopen dat het kerkgebouw in een andere functie voor de Losserse gemeenschap kan worden bewaard.

Vooruitlopend op de sluiting van de St. Martinuskerk zijn de beide Losserse geloofsgemeenschappen zich gaan beraden over de toekomst. Dit heeft ertoe geleid dat er vanaf 27 november één nieuwe geloofsgemeenschap ontstaat met de naam Katholiek Losser. De geloofsgemeenschap St. Martinus en de geloofsgemeenschap H. Maria Geboorte zullen hierin opgaan.

Dit heuglijke feit wordt door de nieuwe geloofsgemeenschap gevierd in de welkomstdienst op 27 november de H. Maria Geboortekerk. Deze dienst begint om 9.45 uur.

Vanaf 4 december begint de wekelijkse zondagviering van Katholiek Losser in de H. Maria Geboortekerk niet meer om 09.00 uur maar om 09.30 uur.

Bij dit proces heeft de werkgroep Samengaan van begin af aan het voortouw genomen en ondersteuning geboden. Er is veel energie gestoken in de nieuwe situatie waardoor mensen in een goede sfeer met elkaar om tafel zijn gebracht.
Er zijn onderlinge nieuwe banden gegroeid. Veel werkgroepen werken al intensief samen of zijn al volledig samengegaan.

In de H. Maria Geboortekerk zal het ook merkbaar worden: nieuwe gezichten, andere activiteiten. Maar iets nieuws vraagt groeikracht en tijd. Hoewel er nog een lange weg is te gaan, geven de beide geloofsgemeenschappen door hun krachten te bundelen weer inspiratie en binding aan het katholieke geloof in Losser.                                                

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid