Nieuws

De Smokkelaar is weer thuis

Het drie meter hoge houten beeld van De Smokkelaar is weer thuis. Het houten beeld werd donderdagmiddag 13 april om 16.00 uur onthuld in 't Trefpunt (Kulturhus) in Overdinkel

Het beeld van Vojo Bilbija, vroeger tandarts van Overdinkel, stond in de orthodoxe kerk van de H. Drie-eenheid in Rotterdam waar Bilbija nu priester is. In overleg met Burgemeester Sijbom is besloten dat het beeld, vervaardigd in 1999, terug moest keren naar waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Reden daarvoor is dat de gemeente het historische thema “Smokkelen” nog meer tot leven wil brengen. In zijn redevoering gaf Michael Sijbom aan dat hij voor zijn vertrek als burgemeester zijn klus om Overdinkel de status Smokkeldorp terug te geven contact opgenomen heeft met VOO Blija.

De Smokkelaar is weer thuis

Blija was zelf niet aanwezig bij de onthulling. Hij is wel van plan naar Overdinkel te komen als ’t Trefhuus in juli officieel geopend wordt. Ook Blija is er een voorstander van om het beeld in Overdinkel terug te plaatsen.

De kers op de taart

Het beeld terugplaatsen in Overdinkel, is als het ware de kers op de taart. En om die kers te plaatsen heeft Michael Sijbom zijn uiterste best gedaan om het beeld terug te krijgen. Gelukkig is dit met de goede wil van Blija volledig gelukt. Michael Sijbom nodigde Gert Olde Hanteer, voorzitter van OCO (Ondernemers Club Overdinkel) en Liane Venema (bestuurslid ’t Trefhuus) uit om samen het beeld te onthullen.

De Smokkelaar is weer thuis

De Smokkelaar is weer thuis

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.