Nieuws

Rapalje laat Losser uit z'n dak gaan

Een gemiste kans voor veel inwoners van Losser en omstreken, want Rapalje was in een woord geweldig

Sfeer

Iedereen die vanavond niet in het openluchttheater Brilmansdennen in Losser is geweest, kan zich nu achter de oren krabben, want het is een gemiste kans !! 

Ontroerende ballades werden afgewisseld met opzwepende Schotse en Ierse dansmuziek, oftewel Jigs en Reels. De brandende doedelzak was een spectaculair gezicht; de sfeer was optimaal en dat alles in ons eigen prachtige theater.

Feestje

Aanvankelijk was het publiek wat schuchter en een beetje de kat uit de boom aan het kijken, maar al na een paar nummers was er geen houden meer aan. Een flink aantal jongeren begaf zich richting podium om mee te zingen, te klappen en te dansen met de band. De polonaise werd meerdere keren gelopen en er werd zelfs aan crowd surfing gedaan.

De stem van William is een combinatie van het welbekende donkerbruine geluid dat Ronnie Drew van the Dubliners wist te produceren en het laatste nummer van de avond was (voor de kenners onder ons) een eerbetoon aan Luke Kelly, eveneens van the Dubliners. Niemand zong "the old triangle" beter dan Luke; ook Rapalje niet. Maar dit nummer mocht absoluut niet ontbreken op deze enerverende avond.

Meer over de bandleden (bron: Wikepedia)

Dieb begon zijn 'carrière' in 1994 toen hij Maceál ontmoette in zijn stamkroeg. Zij vormden een band met nog wat andere muzikanten. Dieb probeerde accordeon en Maceál een soort van gitaar te spelen. Telkens als Dieb weer eens een nieuw instrument had moest die onmiddellijk voor publiek worden getest. Hij speelde toen al een heleboel verschillende instrumenten en beweert dat hij elk instrument kan bespelen, behalve trompet. Hij oefende meer op viool, accordeon en tinwhistle. Op de cd 'Alesia' speelt hij voor het eerst uilleann pipes. Dit is te horen in 'Mo Ghile Mear'. Dieb is verantwoordelijk voor de kleding van de band.

Maceál; Deze multi-instrumentalist speelde eerst in een eenmansband elf instrumenten tegelijk. Tegenwoordig speelt hij drie instrumenten simultaan en voegt zo twee denkbeeldige bandleden toe aan Rapalje. Ook bekend als 'Inspector Gadget' heeft hij een nieuw instrument, de gitouki en compleet nieuwe stemmingen voor mondharmonica en trekharmonica uitgevonden. Tevens doet Maceál de boekingen en administratie van de band.

William; Bekend als straatmuzikant in Groningen en Oldenburg. William speelt zijn liedjes nog steeds op gitaar en mondharmonica. Het werkte niet zo goed dat Maceál aan de ene kant van de straat op dezelfde instrumenten speelde als William aan de andere kant. Toen Maceál trekharmonica en theekistbas leerde spelen probeerden zij iets samen te spelen. Maceál was toen al een duo met Dieb en stelde William aan de band voor. Bij Rapalje zingt hij en speelt hij gitouki, bodhrán en theekistbas, bekend als 'The Big Guy'. William is voor het eerst te horen op de cd 'Celts in Kilts'. Hij zong 'Jock Stuart' en speelde gitouki in 'The Drunken Sailor' en 'William's Favourite'. Op deze cd was William nog gastmuzikant en zijn foto was dan ook niet op de cover. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de band.

David Myles speelt sinds 1992 doedelzak. Hij is begonnen met spelen bij 'The Clan MacBeth Pipeband', waarna hij naar The City of Amsterdam Pipeband is overgestapt voor meer uitdaging. Deze band heeft verschillende 1ste plaatsen op kampioenschappen behaald. David is door Rapalje 'ontdekt' tijdens een Schots festival, waar hij opviel door zijn bijzondere muzikale manier van spelen. David heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en speelt al een aantal jaar als doedelzakspeler bij de folkband Rapalje. 

De band heeft 12 cd's uitgebracht.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid