Nieuws

Patrick Runhart schutterskoning Losser

Het afgelopen weekeinde was het schuttersfeest in Losser. Georganiseerd door Schuttersvereniging Sint Märten

Sterke onderlinge band

Op het parkeerterrein van het zwembad Brilmansdennen is het feest-schietterrein ingericht. Dit voor drie dagen van schietwedstrijden en feestvieren. Inge Oort een van de leden van de Losserse schuttersvereniging, legt uit hoe de schuttersverenigingen zijn ontstaan. In de middeleeuwen waren het vaak de lokale bewoners, die in een vorm van het schuttersgilde het dorp of stad beschermden.

De kerntaken van de schutterij waren te vergelijken met die van de hedendaagse orde, en hulpdiensten zoals politie, brandweer en het leger. Het bewaken en bewaren van orde, rust en veiligheid van de burgers. In 1901 zijn deze gilden opgeheven en vervangen door een soort leger. Uit de opgeheven schutterij groepen, zijn de schuttersverenigingen ontstaan. Nu zijn het sociale verenigingen met een sterke onderlinge band vertelt Inge.

Gedenken

Zondag is het hoogtepunt van de drie dagen. Het koningschieten is aan bod. Om 14.00 uur wordt er eerst een krans gelegd bij het oorlogsmonument op het Martinusplein. Samen met 7 bevriende schuttersverenigingen gaat men in optocht onder begeleiding van het muziekkorps uit Schüttdorf door Losser. Het Koningspaar van dit afgelopen jaar, legt daar ter nagedachtenis aan alle overleden schutters een krans.

Oorkonde voor Bennie Jassies

Wethouder Harry Nijhuis laat in zijn toespraak weten dat het mooi is om te zien dat een traditie zoals de schuttersverenigingen nog steeds bestaan. Dat er nog steeds jonge mensen zich aansluiten bij een schuttersvereniging is mooi om te zien volgens Nijhuis. Bennie Jassies ontvangt uit handen van voorzitter Marion Wilke een oorkonde voor 35 jaar lidmaatschap.

167 schoten
Dan kan de strijd losbarsten. De twee vogels hangen klaar. De Saksenland vogel wordt bestreden door de bevriende verenigingen. De Losserse vogel is natuurlijk voor de strijd wie zich een jaar lang schutterskoning-koningin van Losser mag noemen. Mocht je koning-koningin worden dan ben je een jaar lang de vertegenwoordiger van de schuttersvereniging. Deze taak voer je samen uit met je hofhouding. Dit jaar is na 167 schoten Patrick Runhart de schutterskoning van Losser. Het blijft dus in de familie. Hij volgt de Schutterskoningin van vorig jaar op, zijn vrouw.


Er zijn in dit weekeinde verschillende wedstrijden geschoten. Hieronder de uitslagen:

Vrijdag 3 augustus sponsorschieten:

Koning Patrick Runhart bij schot 135
Team schieten, Martijn Kamping bij schot 174

Zaterdag 4 augustus klootschietwedstrijd:

1e plaats: Kolkersveld 4
2e plaats: Vooruit Losser
3e plaats: Kolkersveld 1

Jeugdschieten:

Jayden Wegman bij schot 71

Junioren Schieten:

Marnix Rosink

Hofhouding schieten:

Harry van de Vegt van Schuttersvereniging Glane bij schot 189

Dorpskoning schieten:

Jeroen Ensing bij schot 89

Zondag 5 augustus

Vogel van Saksenland, eraf geschoten door Daniël Slütter van Schützenverein Bardel bij het 96ste schot.

Vogel van Losser is eraf geschoten door Patrick Runhart na 167 schoten.

De troon bestaat dus uit:

Koning Patrick Runhart
Koningin Wendy Nordkamp
Hofheer en hofdame Wolter en Inge Oort
Hofheer en hofdame Robert Terhürne en Kirsty Horstman.
Adjudant Arjan Cathfotograaf : Bertil Roerink/Ingrid Legters

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.