Nieuws

Overdinkel smokkeldorp

Donderdagavond 28 september werd in het Trefhuus in Overdinkel de 4e bijeenkomst van het activiteitenprogramma gehouden. In het verleden is door de gemeente Losser de weg ingezet om Overdinkel de status van smokkeldorp terug te geven.

En het lijkt er goed op dat deze ingezette weg resultaat heeft. Het idee is ontstaan nadat een fatale brand het smokkel en textielmuseum van de familie Game in de as is gelegd. De avond werd geleid door Monique Hamers en Catharina Broekman, beide werkzaam bij de gemeente Losser en beide ook nauw betrokken bij de groep “Losser, de schatkamer van Twente”.

Naast reeds voltooide projecten, zoals het tot stand brengen van de smokkelölie, de smokkeltrail (jaarlijks terugkerend hardloopevenement) en het boekje met smokkelverhalen, liggen er nog enkele af te werken trajecten.

Bruisend Overdinkel

Gastspreker deze avond was René Weggen. Met enkele andere enthousiaste bewoners van Overdinkel heeft hij de club “Bruisend Overdinkel” in het leven geroepen. Deze club is van plan, om in navolging van OCO (ondernemers club Overdinkel) een verbinding te leggen tussen de verschillende sportclubs en andere clubs in Overdinkel. Samen werken levert veel voordeel. Men kan profiteren van elkanders ervaring en van elkanders materiaal. Men kan samen de schouders onder projecten zetten om van Overdinkel een nog leefbaarder dorp te maken. Het is een club in wording en heeft nog niet de status van vereniging of stichting.

Er zijn ideeën om in overleg met de gemeente Losser weer een weekmarkt te organiseren. Ook wil men het Euregiofeest een nieuwe “Boost” geven. Voorlopig is als speerpunt gekozen voor het organiseren van een prachtige kerstmarkt op het sfeervolle plein voor het Trefhuus. Iedereen is van mening dat deze groep een waardevolle aanvulling is op de reeds bestaande plannen.

Overdinkel smokkeldorp

Lange afstand wandelroute en Electro kar

Er is een vergevorderd project gaande om een lange afstand wandelroute het licht te laten zien. De plannen zijn dusdanig ver dat deze in april 2018 gereed is. Een route die loopt vanaf de Poppe via Losser, Overdinkel en Glane om vervolgens op te lossen in een andere lange afstand route. De wandelaar wordt onderweg ingelicht over de bijzonderheden die hij of zij tegenkomt. Op welke aard dit zal geschieden is nog even de vraag.

De trekker van dit project is Jose Olde Rikkert. Verder is er het project electrokkar. Ook hier zijn de plannen zo vergevorderd dat men denkt dat de Electro kar ook in april van start kan gaan. Voor de financiële afdekking zijn enkele subsidieverstrekkers benaderd. Het financiële plaatje is bijna rond. De kar wordt hoofdzakelijk ingezet voor het toerisme om de fraaie omgeving en bijzonderheden te laten zien. Verder zal de kar gebruikt worden voor mensen uit de gemeente Losser die ook beter willen worden bekend gemaakt met de bijzonderheden in de gemeente. Men denkt dat veel alleen gaanden en mensen die in verpleeg- en verzorgingstehuizen bewonen er veel gebruik van zullen maken. De kar is verwarmd.  In de Lutte heeft men ervaring met een Electro kar. Hier is het, vooral in het zomerseizoen een groot succes.

Van dit project is Ellen Bijkerk-Jansink van erve Naatsboer de trekker. Verder zijn er wat aanvullende zaken, zoals bijvoorbeeld het opleiden van gidsen besproken. Alle highlights van Overdinkel zoals het Kerkebos en zaken als bloemisten, de bed and breakfasts, de kampeer- en camperplaatsen, horecagelegenheden zijn betrokken bij het opleuken van Overdinkel voor zowel de toerist als voor de bewoners.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.