Nieuws

Mattijs Bellers uit Overdinkel naar de Paralympische Spelen

Mattijs Bellers (gehandicaptensporter van Losser 2012 en 2013) uit Overdinkel is donderdagmorgen met zijn team rolstoelbasketballers en begeleiding vanaf Schiphol vertrokken naar de Paralympische spelen in Rio.

In totaal is Nederland met 126 atleten vertegenwoordigd op de Paralympische spelen. Ook de vriendin van Mattijs, Lucie Houwen, die in het damesbasketbal voor rolstoelers speelt, is mee. Lucie en Mattijs vormen in het dagelijkse leven een koppel en ze wonen samen in Nijmegen.

Afgelopen zondag waren Mattijs en Lucie in Overdinkel bij zijn ouders op visite om afscheid te nemen voor het vertrek naar Rio. Er werd een barbecue georganiseerd met opa’s en oma.

Mattijs Bellers naar de Paralympische spelen

Spierafwijking.

De moeder van Mattijs, Diana Bellers-Wiggers, beschrijft de ziekte: "Onze kinderen Mattijs en Lisan hebben een spier- en bindweefselafwijking. Het is een zeldzame combinatie en er zijn geen medicijnen voor. Beide hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillende klachten en de combinatie van alle klachten maakt het erg lastig om uit te leggen.

Toen Mattijs klein was wilde hij niet graag lopen. We dachten altijd dat Mattijs een beetje een lui kereltje was en konden daar wel om lachen. 

Hij was snel moe en we zaten regelmatig op de eerste hulp. We hadden toen natuurlijk niet in de gaten wat er aan de hand was. Daar kwamen we later achter. Met een spierafwijking zoals onze kinderen die hebben, heb je minder controle over je spieren. Je spieren moeten heel hard werken om je lichaam goed te laten functioneren. Dat is enorm vermoeiend. Toen Mattijs leerde schrijven heeft hij menig ballpoint kapot gedrukt, omdat hij geen invloed had op de spanning van zijn spieren.

Als Mattijs je een knuffel geeft drukt hij je bijna plat. Het gevolg van deze spierafwijking is dat gewrichten sneller slijten. Daarom gebruikt hij nu ook een rolstoel. De pijn die Mattijs ondervindt is die welke je krijgt als je de trap afloopt en denkt beneden te zijn maar toch nog een stap moet doen.

Deze pijn voelt hij bij elke stap. Als Mattijs een vrije worp moet nemen is hij extra gespannen en verkrampt hij. Hier heeft hij het volgende truckje op gevonden. Als hij een vrije worp moet nemen denkt hij aan zijn lievelingshobby motorrijden en kan dan de spierspanning beter de baas. Dat is ook de reden waarom hij steeds beter vrije worpen scoort.”

Mattijs Bellers uir Overdinkel naar de Paralympische Spelen

Mattijs.

“Ik heb er ontzettend veel zin in en ben blij dat het bijna zo ver is. De eerste wedstrijd die we spelen is op donderdag 8 september om 22.30 uur tegen de favoriet Australië. Ik heb er een goed gevoel bij. Mijn vriendin Lucie en haar team gaan echt voor goud. Zij behoren tot de top 3 in Rio. Dus de kans op een medaille is wel sterk aanwezig.”

Paralympische Spelen.

Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Het evenement staat onder auspiciën van het Internationaal Paralympisch Comité.

Mattijs Bellers uir Overdinkel naar de Paralympische Spelen

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.