Nieuws

Mantelzorgers genieten van activiteit

In het kader van de Dag van de Mantelzorg kwamen donderdagmiddag 10 november zo’n zeventig Losserse mantelzorgers bijeen in de Muchte.

Workshops

Daar werd hen door een gezamenlijke organisatie van Stichting Fundament/Steunpunt  Mantelzorgondersteuning, Gemeente Losser, De Twentse Zorgcentra, Zorggroep Sint Maarten en Aveleijn een gevarieerde middag aangeboden.Op het programma stonden diverse workshops als bloemschikken, het maken van een vogelnestkastjes, meditatie en kon men zich laten behandelen door een schoonheidsspecialiste.

Bierproeverij

Tussendoor werd de gelegenheid geboden om deel te nemen aan een bierproeverij.De middag werd afgesloten met een heerlijke maaltijd in de vorm van een buffet.Al deze activiteiten werden verzorgd door plaatselijke ondernemers en organisaties.Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen die middels mantelzorg in elk geval gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de zorg van familieleden en bekenden.

Gemiddeld 28 uur zorg

Gemiddeld besteden zij zo’n 11 uur per week aan de zorg en1 op de 7 mantelzorgers is zwaar belast: zij zijn wekelijks gemiddeld 28 uur kwijt aan zorg. De overheid doet, mede ingegeven door de een steeds groter beroep op “eigen kracht”.

Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. De organisatoren zien hoe ze zorgen voor hun naaste en vaak geen contact hebben met andere mantelzorgers. Op deze 10e november wordt op vele plaatsen in Nederland mantelzorgers in Nederland bijeengebracht voor een leuke activiteit als blijk van waardering voor hun bijzondere werk. Zo ook in Losser.Vorig jaar werd de activiteit in het Ontmoetingscentrum op de Losserhof georganiseerd en ontstond het idee om in 2016 iets aan te bieden in de drie grootste kernen van de gemeente Losser:

Losser, Overdinkel en de Lutte

De organisatoren hebben daar veel tijd in gestoken. Helaas bleek het aantal aanmeldingen voor de activiteit in de Lutte en Overdinkel gering, maar met veel inzet en ieders medewerking werd gerealiseerd dat de mensen die zich daar wel hadden opgegeven op de middag in Losser aanwezig konden zijn.

Losser kent ook een Werkgroep Jonge Mantelzorgers en deze organiseert in het kader van de Dag van de mantelzorg ook een speciale activiteit. Komend weekend gaan zij met een 12-tal jonge mantelzorgen in de leeftijd van 6 t/m 15 jaar op kamp naar  ’t Kempke in de Lutte.

 

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid