Nieuws

Johan Effing: einde kwakkelwinter in zicht

Volgens Hallo Losser weerman Johan Effing is het einde van deze kwakkelwinter in zicht.

"Na opnieuw een koude nacht op Twente vroor het vanochtend voor de 13e keer matig met een paar keer strenge vorst aan het aardoppervlak. Het begint nu toch wel een bijzondere januari maand te worden" zegt Johan Effing in zijn weerstation in Losser. "Het aantal uren zon is nu opgelopen naar ruim 72 uur en nadert daardoor de kopgroep van zeer zonnige januari maanden. Daar kunnen vandaag nog weer heel wat uurtjes aan toegevoegd worden. Gistermiddag op Twente slechts + 1.4 en weerstation Losser + 1.9 graden".

Krakend ijs.

Het gebroken sneeuwdek is volgens Effing ongeveer 3 cm en handhaaft zich vandaag al 14 dagen. Het is veranderd in een sterke harde ijslaag waardoor het niet snel smelt. "Maar na vandaag zal het wel verdwijnen door de invallende dooi" voorspelt de 83-jarige weerman. "Gistermiddag enige tijd op echt natuurijs gestaan met een halve meter water er onder. Durfde niet verder om dat ik bang was om onderuit te gaan en het kraakte nogal. Vroeger hadden wij op zulk ijs zeker de gladde ijzers ondergebonden".

Meer wind en dooi

Met een iets in kracht toenemende zuidoostelijke tot zuidelijke stroming wordt vandaag de koude plaklaag op geruimd waar in het de nachten matig kon vriezen. Ook de afgelopen nacht kwam het zelfs in de bebouwde kom nog weer tot matige vorst -6.8 graden. Een warm hogedrukgebied heeft de afgelopen dagen voor prachtig winterweer gezorgd. Geen koude oostenwinden of bergen sneeuw. Pure stralingskou.

Kwakkelwinter.

"Dit weertype met veel hogedruk is eigenlijk al in november begonnen" zegt Johan Effing "van echt streng winterweer was deze winter dan ook geen sprake". Volgens de weerman kan deze winter de weergeschiedenis ingaan als een mooie kwakkelwinter.

"Als deze trend zich in februari voortzet dan hoeven we niet meer op schaatsijs rekenen. De zon heeft in februari dan al veel te veel kracht" zegt Johan Effing tot besluit.

Foto: Jos Wekking

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.