Nieuws

Grootste groep ooit in De Lutte betrokken bij carnaval

Meer dan ooit zijn inwoners van De Lutte betrokken bij de carnavalsfestiviteiten van de twee carnavalsverenigingen, De Bosdûvelkes en De Tuffelkeerlkes, aankomend weekend.

De thema’s van beide verenigingen zijn doorgeklonken in nagenoeg alle huishoudens. De Tuffelkeerlkes gaan op de Spaanse toer en De Bosdûvelkes betrekken de Luttenaren bij hun thema ‘Heel De Lutte Bakt’.

Het echte carnavalsweekend begint al op woensdag 22 februari bij de Tuffelkeerlkes in de feesttempel van Jossie met het ouderencarnaval. Vrijdags worden enkele straten bevolkt door de schooljeugd met hun creatieve optocht die begint om 13.30 uur. Het zou fantastisch zijn als u hierbij in het dorpscentrum als toeschouwer de jeugd zou willen aanmoedigen.

Vrijdagavond hebben de Jonge Bosdûvelkes het jongerenbal voor de oudere jeugd in De Vereeniging georganiseerd. Hier zal DJ Michael zijn kunsten laten zien én horen. Star Light ondersteund de feestavond.

Zaterdag 25 februari vertrekken de praalwagens van beide verenigingen naar Losser voor de optocht. Maar liefst 450 Luttenaren zijn hierbij betrokken, op de wagen maar het overgrote grote deel in de loopgroepen. Ook de hoogheden graaf Ralf, zijn adjudant Wouter en hun Raad van Elf, baron Remco, adjudant Martin en Miss Susan met hun Raad van Elf, de Bosdûvelkes jeugdgravin Renee, jeugdgraaf Chris met hun Jeugdraad en de wagens van de oud-hoogheden zijn in de straten van Losser te bewonderen. Na de optocht verwelkomen De Bosdûvelkes vanaf 17.00 uur voor de tweede keer alle inwoners in zalencentrum De Vereeniging voor de Zotte Zoaterdag.

Na de terugkeer van de optocht uit Losser kunnen oud en jong genieten en feestvieren met John Enter, entertainer/parodist en zanger met ondersteuning van Star Light. Voor de kinderen treedt clown Peter Elzinga op.  Een zelfde enorme grote groep Luttenaren vertrekt zondags met de praalwagens naar de grote Twentse carnavalsoptocht in Oldenzaal. Na die optocht is het feest bij de Tuffelkeerlkes in feesttempel Jossie.

Maandag 27 februari staat natuurlijk helemaal in het teken van de Lutter Rosenmontag. Alle horeca, inclusief een grote tent op het kerkplein, hebben de deuren geopend, bieden muziek en accepteren elkaars munten. De Rosenmontag wordt traditioneel afgesloten bij feesttempel Jossie. Dinsdagsavonds houden de carnavalsverenigingen hun slotbal waarbij, tijdens het verbranden van de Dûvel en de Tuffelkorf, het doek zal zakken over carnaval 2017 in De Lutte.

U kunt van al deze festiviteiten genieten en/of getuige zijn. Voor de exacte programmering en tijdstippen kijk in de respectievelijke carnavals magazines.  

Tekst en foto: Jos Senger

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.