Nieuws

FC Noaber Losser ondersteunt verenigingen

Maatschappelijk actief met bijstandsuitkering

Op 23 september 2016 gaat binnen de gemeente Losser FC Noaber van start. FC Noaber Losser is een initiatief van een aantal Losserse (sport)verenigingen en culturele instellingen: Stichting MAN, AV Iphitos, IJsclub Losser, KVV Losser, AJC 96, openluchttheater Brilmansdennen, stichting Erve Kraesgenberg, SC Overdinkel, Zwemclub Losser, LTC Losser en SV De Lutte. Daarnaast is ook de gemeente Losser bij dit initiatief betrokken. FC Noaber Losser wordt vormgegeven naar een voorbeeld vanuit de gemeente Oldenzaal, daar draait FC Noaber al een aantal jaren succesvol in het ondersteunen van sportverenigingen.

Binnen de accommodaties  van de verschillende deelnemers is er altijd behoefte aan hulp en ondersteuning.  Het is helaas ook steeds moeilijker om daarvoor voldoende vrijwilligers te vinden. Op dat punt hebben de verenigingen en instellingen nu de handen ineen geslagen en samen FC Noaber Losser  opgericht: onder leiding van een zogenaamde  participatie- en beweegcoach wordt door een team van een tiental personen (allen inwoners van Losser en aangewezen op inkomensondersteuning) allerlei hand- en spandiensten verricht. Als participatie- en beweegcoach zijn inmiddels Johan Roetenberg en Ron Naafs aangesteld. Voor een belangrijk gedeelte wordt hun aanstelling gesubsidieerd door de gemeente Losser. De gemeente ziet in FC Noaber Losser een  initiatief dat goed aansluit bij haar verantwoordelijkheid om iedere inwoner van Losser met een bijstandsuitkering mogelijkheden te bieden om maatschappelijk actief te zijn. Vandaar ook dat de gemeente een financiële bijdrage per kandidaat betaalt en 40% van de salariskosten van de coaches subsidieert.

Informatiebijeenkomst
De eerste activiteit van FC Noaber Losser is een informatiebijeenkomst op 23 september 2016. Tijdens deze bijeenkomst presenteert FC Noaber Losser zich aan de genodigden. Inwoners van de gemeente Losser met een bijstandsuitkering krijgen een uitnodiging voor deze bijeenkomst. 
Wethouder Joop Hassink: “Als gemeente Losser vinden wij gemeenschapszin, noaberschap erg belangrijk. En als wij er met elkaar voor kunnen zorgen dat zowel culturele instellingen en verenigingen kunnen blijven draaien en mensen met een bijstandsuitkering een nuttige bijdrage kunnen leveren dan is dit een prachtig initiatief waarin we een win-win situatie kunnen creëren. Het is nu eenmaal moeilijk om vrijwilligers te krijgen en we willen toch graag zoveel mogelijk verenigingen en culturele instellingen in de gemeente Losser behouden. Voor mensen met een uitkering kan dit weer een stap zijn op weg naar werk, of een stap om weer dagritme op te doen, mensen te leren kennen, voldoening te halen uit te dag.”
Jan Riesewijk is bereid gevonden om deze bijeenkomst als gastheer aan elkaar te praten. 

Gezonde leefstijl
Naast ondersteuning voor de aangesloten verenigingen en instellingen biedt FC Noaber Losser  aan de deelnemers ook één ochtend of middag per week,  een sport- en beweegprogramma aan.  Onder leiding van Ron Naafs is er naast sport en beweging  ook aandacht voor een gezonde actieve leefstijl . 

afbeelding van Jack Scholtens

Door: Jack Scholtens

Jack Scholtens is werkzaam in verzorgingshuis Maartens-Stede in Losser en is bestuurslid van de Historische Kring Losser.