Nieuws

Damhuis, Scheffer, Meijerink

Dit zijn de namen op nummer een, twee en drie in namen top 20

Onderzoek Losser: achternamen uit top 20 zijn uniek voor de gemeente

Op basis van achternamen uit een streek, provincie of gemeente kan soms interessante informatie worden achterhaald over de inwoners en de geschiedenis. Wanneer een naam in heel Nederland voorkomt, maar een hoge concentratie heeft op een bepaalde plek, kan er vanuit worden gegaan dat de naam daar is ontstaan en dat de inwoners hierover het algemeen zijn blijven wonen. Zo ook in Losser blijken de achternamen niet ver buiten de streek te gaan.

Achternamen op basis van actuele informatie

Telefoonboek.nl heeft een database waarin veel telefoonnummers zijn geregistreerd met achternaam en woonplaats. Op basis van deze gegevens is er een top 20 opgesteld van de meest voorkomende achternamen in de gemeente Losser. Kijk direct even of uw naam hier ook tussen staat!

Inwoners blijven graag in de buurt wonen

Tussen 2013 en 2017 is er een kleine daling geweest van het aantal inwoners van Losser. Maar in het verleden bleken Losserse inwoners erg tevreden met het plekje waar zij wonen. De nummer één in de top 20 komt bijvoorbeeld voornamelijk voor in de gemeente Losser, Dinkelland, Oldenzaal en Enschede. De nummer twee op de lijst komt opvallend genoeg het meeste voor in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook evenveel in de gemeente Losser. Verder lijken de achternamen Poorthuis, Notkamp, Snippert, Wijering, Even, Fiselier en Gervink oorspronkelijk uit Losser te komen.

Bijzondere namen

Als eerste is al opvallend dat de top 20 in Losser, maar zes namen bevat uit de top 100 van Nederland. De achternamen zijn hier dus relatief uniek. Poorthuis, Notkamp, Snippert en Gervink verwijzen naar een adres. Het Twentse accent dat daar heerst is mogelijk de oorzaak van de uniekheid van deze namen. De achternaam Fiselier (17) is echter afgeleid van het Franse woord voor soldaat of maker van spillen, klossen en spoelen.

Top 20 meest voorkomende achternamen Losser

 

  1. Damhuis
  2. Scheffer
  3. Meijerink
  4. Poorthuis
  5. Bos
  6. Vries
  7. Kamphuis
  8. Notkamp
  9. Veen
  10. Kuipers

 

Staat uw naam niet in de top 10? Wellicht wel in de top 20.

10.              Snippert

11.              Wijering

12.              Woning

13.              Breukers

14.              Dijk

15.              Even

16.              Fiselier

17.              Gervink

18.              Hesselink

19.              Meijer

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.