Nieuws

 Brandweer Losser

Tijdens de jaarvergadering van de brandweer Losser op maandag 5 maart werden drie vrijwillige brandweermannen gehuldigd. 

Bij nacht en ontij

Het betrof de heren Herald Huttenhuis (10 jaar) die vanaf zijn werkplek in de Lutte altijd op tijd bij de brand kan zijn, Jaimy Ytsma (10 jaar) die naast vrijwilliger ook beroeps is bij de brandweer in Enschede en Ruud Wijering (12.5 jaar) die veel affiniteit met techniek heeft en dicht bij de kazerne woont. Ze werden bedankt voor hun inzet door de burgemeester Cia Kroon die, zoals ze zelf zei zich voor deze gelegenheid in het rood had gestoken. Ze bracht naar voren dat ze de brandweer zeer waardeerde vanwege de veiligheidsfactor. Ze zijn altijd bezig met de veiligheid van mens en dier. Ze komen bij nacht en ontij opdagen om hun belangrijke werk te doen. Cia gaf ook aan dat ze zich in de nabije toekomst gaat inzetten voor de werving van nieuwe vrijwilligers. Helaas is er in Losser een te kort, waar verandering in moet komen.

Kazernecoördinator

Peter de Vries, de kazernecoördinator van de brandweer Losser verwelkomde de burgemeester Cia Kroon bij haar eerste aanwezigheid bij de jaarvergadering. Aan de hand van een powerpointpresentatie toonde hij onder andere dat de Losserse brandweer in 2017,101 keer was uitgerukt. (2016 111). Dat was 84 keer voor de bestrijding van een brand, 16 keer voor hulpverlening en 1 keer voor dienstverlening. Er waren 32 zogenaamde OMS-meldingen, in de volksmond valse melding genoemd. Er waren twee bijzondere uitrukken. De eerste was een kat in de boom en de tweede een fiets die in brand stond. Er waren drie uitrukken van formaat. De eerste betrof een ongeval aan de Grensweg, de tweede een woningbrand in Overdinkel en de derde een brand bij Johma in de afzuiginstallatie. Verder maakte Peter de top drie van de opkomst van vrijwilligers bekend. Dit betrof Mike Egelink op de 1e plaats, Tom Gervink op de 2e en Michel Blijenberg op de 3e plaats.

Teamleider

De teamleider Karin Groenewegen sprak de aanwezigen toe en opende met door te zeggen dat ze Losser vroeger alleen kende van Johma. Ze roemde evenals de andere sprekers de inzet van de vrijwilligers. Ze heeft de kazerne in Losser en de vrijwilligers leren kennen als een kazerne met een eigen karakter. Authentiek, standvastig, er staan als dat nodig is. De Lossernaren hechten een eigen identiteit.

De zogenaamde couleur locale. De Brandweer Twente bestaat 5 jaar. Twente heeft 29 brandweerkazernes. In 2013 werd de belofte gedaan dat er geen kazernes gesloten zouden worden. Deze belofte houdt nog steeds gestand. Ze gaf aan dat het vooral overdag problemen konden ontstaan bij de bemensing van een uitruk. Gelukkig kunnen de korpsen elkaar aanvullen en personeel van andere kazernes inzetten. Losser doet mee aan een Pilot om slimme piepers te testen. Door het gebruik van dit alarmeringssysteem is men eerder op de hoogte van de aard van de uitruk en weet men eerder welk materiaal ingezet moet worden.
 

Eed of belofte

Vanwege de integriteit in de organisatie is door de brandweer Twente een brochure uitgegeven, waarin wordt uitgelegd waarom de eed of belofte de intrede heeft genomen. Ook is te lezen wat de inhoud van de eed of belofte is. De eed of belofte werd door negen personen afgelegd in handen van de plaatsvervangend commandant Ron de Wit.


 

Antiek

Aan het einde van het officiële gedeelte werd Cia Kroon nog even rondgeleid door de oud collega’s van de brandweer. Ze koesteren nog een brandweerauto, een volkswagenbusje, een oud brandspuit en wat meer verouderde en antieke brandweermaterialen. De senioren zorgen dat de materialen er als nieuw uitzien en nog perfect werken. Elke maandagavond komen de senioren bij elkaar om bij te praten of om te knutselen aan hun dierbare materiaal waar ze vroeger mee werketen bij de brandweer. In de zomertijd gaan de senioren op pad in de gemeente Losser om de brandkranen te controleren en zo nodig in orde te brengen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.