Nieuws

Bijzondere relatie tussen bloemen en insecten

Op 26 februari geeft Frans van Bussel, voormalig docent Natuuronderwijs PABO een lezing bij Groei & Bloei, Afdeling Enschede-Losser

Onmisbaar

We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen niet overleven. Bloembestuiving is onontbeerlijk voor de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Ze zijn de motor die onze rijke plantenwereld in stand houdt. Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. 

Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren, geuren, bloeitijden en -ritmen. Maar bij de bestuivende insectensoorten zijn er ook talrijke specialisaties en aanpassingen in bouw en gedrag, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan.

Frans van Bussel is een deskundige op dit gebied en zal op een boeiende wijze vertellen over dit interessante onderwerp

Tijd: 20.00 – 22.00 uur,
Locatie: de Roef, Pastoor Geertmanstraat 17 te Enschede 

Kosten: niet-leden betalen € 2,50 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid. Ben geboren in Weesp en ben later verhuisd naar Enschede.  Nu woon ik samen met mijn man 30 jaar in Losser, ben moeder van een dochter.  Via het vrijwilligerswerk binnen de VVV De Lutte-Losser, heb ik 11 jaar als beroepskracht gewerkt bij de VVV-Ootmarsum.