Nieuws

Actiecomite voor behoud kastanjebomen Kerkstraat

Annett Boin en Eddy Oude Voshaar zijn een actiecomité gestart voor het behoud van de kastanjebomen aan de Kerkstraat in Losser. Tijdens de Brueghel wordt er een handtekeningenactie gehouden.

Het comité schreef eenbrief aan het College van de gemeente Losser met een pleidooi voor het behoud van de "Kathedralen van bomen". Volgens het strijdbare tweetal wilde lokale politiek een ware slachting onder de bomen aanbrengen.

Hieronder staat de volledige tekst van de brief:

Geacht college,

Kathedralen van bomen

De beeldbepalende kastanjebomen aan de Kerkstraat hebben alle inwoners van ons dorp als supporters. Ze zijn de sieraden van de schatkamer van Twente. Velen hebben dierbare herinneringen  aan deze bomen  We zijn opgegroeid met deze bomen, we hebben er onder gespeeld,  en gevrijd. Het was/ is  een ontmoetingsplek sinds vele jaren.  Nog zie je hier onder de schaduwrijke bomen ieder jaar kinderen hun spulletjes verkopen. Deze  lommerrijke bomen willen we behouden voor onze kinderen en kleinkinderen.

Behoud van bomen moet uitgangspunt zijn bij het maken van plannen voor het nu nog lommerrijke centrum. Vastgoed ontwikkelaar Ten Brinke wil volgens het college veel geld stoppen in het ontwikkelen van de infrastructuur van ons dorp.

Het actiecomité “Behoud historisch laantje Losser” is ook van mening dat het centrum wel een opknap beurt verdient . Maar het behouden van de poortwachters van ons dorp moet de intentie zijn voor het maken van deze plannen.

Tijdens de Breughel  feesten houden we nabij, en met de  karakteristieke bomen achter ons, een handtekeningen actie voor het behoud van dit voor ons “beschermd dorpsgezicht”

De lokale overheid heeft tot nog toe geen enkele moeite gedaan om  de Aloysiusschool, met  haar monumentale, beeldbepalende kastanjebomen te beschermen . De “romantische strasse” van ons dorp staat, als het aan de politiek ligt, een ware slachtpartij te wachten. “ De oudste inwoners van ons dorp,  samen met de sloop van de school, op de lijst om gekapt te worden.

Het is elk jaar weer een feest van lentekleuren als de kastanjebomen tussen het raadhuis en de Aloysiusschool  met zijn witte /roze kaarsen in bloei staan! De beeldbepalende bomen aan het groenste laantje van ons dorp zijn diep geworteld in de Losserse grond. Het straatje met de kardinalen van bomen met op de achtergrond de oude slagerij zijn onvervangbaar.

Het dorpsgezicht van Losser zal  worden verminkt en het voorjaar zal nooit meer bezwangerd zijn van  de intense geuren van een parfum dat je nergens kunt kopen.

Met vriendelijke groet,

Namens het actiecomité,

Annett Boin en Eddy Oude Voshaar


 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.