Natuur Recreatie

Het herkennen van vogels en hun zang 8

DOOR: BEN OLDE RIEKERINK
Ben Olde Riekerink natuurliefhebber, zijn roots liggen in de Lutte,woont in Glane en is opgegroeid in Losser.
Vandaag de ekster. Als u op de link klikt dan kunt u het geluid van de vogel erbij horen.

Ekster (Pica Pica) www.vogelgeluid.nl/ekster/

 

Een vogel die je in je omgeving direct kunt herkennen is de Ekster, Pica Pica. 

Eksters behoren tot de orde der zangvogels. Verder zijn het standvogels. Ze hebben een gitzwarte kop en zijn prachtigste sieraad is zijn lange zwarte staart. De rest van het lichaam is hagelwit. Over zijn zwarte veer partijen ligt een prachtige blauw-groene glans, als de zon erop schijnt. 

Het hele jaar door

Eksters kunnen het hele jaar worden waargenomen. In het najaar zijn ze al druk doende hun nest, dat hoog in een boomtop zit op te knappen. Dit wordt in de winter gebruikt als slaapnest, totdat in het voorjaar de temperatuur gaat oplopen. Dan wordt begin april het nest van binnen bepleisterd met een dikke laag klei. Zo wordt het nest loodzwaar, is het stevig verankerd in een boomtop en kan het tijdens een voorjaarsstorm niet naar beneden vallen. Van binnen wordt het nest gestoffeerd met haarworteltjes en fijn heide gras en paardenhaar. Begin april zie je overal in het landschap grote donkere ovale nesten verschijnen. Die worden steeds bijgewerkt met dunne takken en vooral de twijgen van braamstruiken zijn favoriet. Daar zitten veel doornen aan, die eventuele indringers op afstand weten te houden. 

Zang of geschetter

De zang van de Ekster stelt maar weinig voor. Het is geschetter, waarmee ze overigens zeer goed met elkaar kunnen communiceren. Het legsel van de Ekster bestaat meestal uit 5 tot 6 eieren, die grijs bruin gespikkeld zijn. Na ongeveer 2 weken broeden, worden de jonge eksters geboren. Ze worden gevoerd met velerlei prooidieren, zoals bijvoorbeeld zaden, mestkevers en hun larven, regenwormen en jonge zangvogels.

Intelligent

Eksters zijn zeer intelligente rakkers. Als de zangvogels jongen hebben, gaan de Eksters vroeg in de ochtend, als het nog vredig is in de woonwijken een plekje zoeken, goed verstopt hoog in een boom. Van daaruit kunnen ze de zangvogels mooi observeren. Als de zangvogels hun jongen moeten voeren, weten de eksters meteen, waar ze prooi kunnen verschalken. De zangvogels proberen nog wel om de eksters te verjagen, maar dat is onbegonnen werk. Ze zouden dan zelf ook als prooi kunnen eindigen in de snavel van de ekster! Kennelijk hoeft de ekster zich geen zorgen te maken, zolang er maar voldoende zangvogels zijn. Wij hoeven ons ook niet ongerust te maken, want die zullen er altijd wel voldoende zijn. Eksters zullen zeker niet uitsterven, want daar zijn ze veel te slim voor.

 

Vensters: 
afbeelding van Henny Vreeman

Door: Henny Vreeman