Nieuws & Agenda

Een bijzondere slager op een bijzondere plek

Wie via de Lutterstraat van Losser naar de Lutte rijdt, of andersom, ziet de boerderij van Betsie en Jan Greftenhuis op de Veldmatenweg 5, met de boerderijwinkel “De Veldmaat”. De boerderij ligt aan de rand van het natuurgebied “De Duivelshof”. De limousin runderen grazen veel op grond van natuurmonumenten. De grond wordt niet bespoten tegen onkruiden of dergelijke, en wordt bemest met stro mest uit de eigen stallen. Dus puur natuur. De runderen komen niet in aanraking met gif.

Jan en Betsie Greftenhuis


Samen met zoon Gijs vormen ze een maatschap. Gijs heeft gestudeerd op de Slagers Vakschool en heeft interesse om het bedrijf voort te zetten. De twee andere kinderen, de meisjes, hebben ieder voor een ander vak gekozen. De oudste Judith werkt bij het waterschap en Ellen de jongste heeft gekozen voor een vak in de verzorging en werkt bij Aveleijn. Het ouderlijk bedrijf van Jan was een gemengd bedrijf met melkkoeien, vleesvarkens en legkippen.

Door de jaren heen zijn de varkens en kippen verdwenen, en zijn ze zich gaan specialiseren in een 100% zuiver stamboek geregistreerd vleesvee ras de limousin. “De limousin leent zich heel erg goed voor begrazing van weiden zoals wij die huren van natuurmonumenten. Het rund stelt geen hoge eisen en is vooral een erg rustig dier dat vlees levert van een prima kwaliteit. In 1982 is de eerste jongveestal gebouwd en is het achterhuis verbouwd tot woonhuis.

Er was al een klantenkring opgebouwd door de verkoop van eieren, soepkippen, haantjes en kalkoenen. Hiervoor had Betsie 10 jaar in een slagerswinkel gewerkt en deze kennis en ervaring is gebruikt om thuis de winkel en klantenkring op te bouwen. Op dit moment zijn er ongeveer 160 limousin dieren aanwezig, waarvan 50 moederdieren. De stierkalveren worden allemaal aangehouden en afgemest op het bedrijf, waarna deze verkocht worden aan de luxere vleesverwerkers. De vaarskalveren worden aangehouden voor de fokkerij. Voor de eigen verkoop slachten we koeien van gemiddeld 5 jaar, en rose kalveren van een jaar oud. Op dit moment worden de stallen uitgebreid en zal er in de toekomst plaats zijn voor ongeveer 200 limousin runderen” zegt Jan Greftenhuis.

20 jaar boerderijwinkel

Op 18 september viert de maatschap het 20 jarig bestaan van de boerderijwinkel. De VVV heeft de winkel in een fietstocht als stop opgenomen. Tevens is er dan een open dag en is iedereen welkom om het bedrijf te bezichtigen. Naast de vaste klanten uit eigen streek en verre omgeving, komen er ook toeristen in de winkel. Mensen van de campings in deze streek of toeristen die via de fietsroutes langs komen. Klanten, verspreid over heel Nederland, doen bestellingen via mail en komen deze dan vaak persoonlijk ophalen.

Specialiteiten

Veel lekkere recepten en een specialiteit die niet ongenoemd mag blijven. Het "Neagelholt". Een heerlijk broodbeleg, maar ook om de lekkerste hapjes mee te maken. Het “Neagelholt” wordt gemaakt van de achtermuis van de platte bil. Afhankelijk van het gewicht van het dier, zijn dit stukken vlees van 4 tot 5 kg. Enkele weken in het zout, dan 2 weken drogen en klaar is het. Er is heel veel vraag naar deze specialiteit. www.boerderijwinkeldeveldmaat.nl




 

Wie via de Lutterstraat van Losser naar de Lutte rijdt, of andersom, ziet de boerderij van Betsie en Jan Greftenhuis op de Veldmatenweg 5, met de boerderijwinkel “De Veldmaat”. De boerderij ligt aan de rand van het natuurgebied “De Duivelshof”. De limousin runderen grazen veel op grond van natuurmonumenten. De grond wordt niet bespoten tegen onkruiden of dergelijke, en wordt bemest met stro mest uit de eigen stallen. Dus puur natuur. De runderen komen niet in aanraking met gif.

Jan en Betsie Greftenhuis


Samen met zoon Gijs vormen ze een maatschap. Gijs heeft gestudeerd op de Slagers Vakschool en heeft interesse om het bedrijf voort te zetten. De twee andere kinderen, de meisjes, hebben ieder voor een ander vak gekozen. De oudste Judith werkt bij het waterschap en Ellen de jongste heeft gekozen voor een vak in de verzorging en werkt bij Aveleijn. Het ouderlijk bedrijf van Jan was een gemengd bedrijf met melkkoeien, vleesvarkens en legkippen.

Door de jaren heen zijn de varkens en kippen verdwenen, en zijn ze zich gaan specialiseren in een 100% zuiver stamboek geregistreerd vleesvee ras de limousin. “De limousin leent zich heel erg goed voor begrazing van weiden zoals wij die huren van natuurmonumenten. Het rund stelt geen hoge eisen en is vooral een erg rustig dier dat vlees levert van een prima kwaliteit. In 1982 is de eerste jongveestal gebouwd en is het achterhuis verbouwd tot woonhuis.

Er was al een klantenkring opgebouwd door de verkoop van eieren, soepkippen, haantjes en kalkoenen. Hiervoor had Betsie 10 jaar in een slagerswinkel gewerkt en deze kennis en ervaring is gebruikt om thuis de winkel en klantenkring op te bouwen. Op dit moment zijn er ongeveer 160 limousin dieren aanwezig, waarvan 50 moederdieren. De stierkalveren worden allemaal aangehouden en afgemest op het bedrijf, waarna deze verkocht worden aan de luxere vleesverwerkers. De vaarskalveren worden aangehouden voor de fokkerij. Voor de eigen verkoop slachten we koeien van gemiddeld 5 jaar, en rose kalveren van een jaar oud. Op dit moment worden de stallen uitgebreid en zal er in de toekomst plaats zijn voor ongeveer 200 limousin runderen” zegt Jan Greftenhuis.

20 jaar boerderijwinkel

Op 18 september viert de maatschap het 20 jarig bestaan van de boerderijwinkel. De VVV heeft de winkel in een fietstocht als stop opgenomen. Tevens is er dan een open dag en is iedereen welkom om het bedrijf te bezichtigen. Naast de vaste klanten uit eigen streek en verre omgeving, komen er ook toeristen in de winkel. Mensen van de campings in deze streek of toeristen die via de fietsroutes langs komen. Klanten, verspreid over heel Nederland, doen bestellingen via mail en komen deze dan vaak persoonlijk ophalen.

Specialiteiten

Veel lekkere recepten en een specialiteit die niet ongenoemd mag blijven. Het "Neagelholt". Een heerlijk broodbeleg, maar ook om de lekkerste hapjes mee te maken. Het “Neagelholt” wordt gemaakt van de achtermuis van de platte bil. Afhankelijk van het gewicht van het dier, zijn dit stukken vlees van 4 tot 5 kg. Enkele weken in het zout, dan 2 weken drogen en klaar is het. Er is heel veel vraag naar deze specialiteit. www.boerderijwinkeldeveldmaat.nl




 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.