Sport en hobby

Atletiekvereniging Iphitos Losser

Wat is atletiek en waarom atletiek beoefenen? Atletiek is een sport die zo oud is als de mensheid. Vanaf de prehistorie hebben mensen hun ledematen gebruikt om te rennen, springen en werpen. In de Grieks-Romeinse beschavingen zijn de fundamenten gelegd voor de hedendaagse atletiekbeoefening. De onderdelen waarin de atleten van nu zich bekwamen, wijken niet wezenlijk af van de onderdelen waarmee sportieve strijd werd geleverd in het oude Athene en Rome. De ‘moeder der sporten’, zoals de atletiek ook wel genoemd wordt, bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: lopen, springen en werpen.Het aantrekkelijke aan de beoefening van de atletieksport is dat het geen speciale vaardigheden vereist. Iedereen heeft immers van jongs af aan geleerd (hard) te lopen, te werpen en te springen. Er zijn dan ook geen ingewikkelde en vaak kostbare voorzieningen nodig om aan atletiek te kunnen doen. Goed schoeisel, goede kleding en een gezonde dosis motivatie zijn eigenlijk de voornaamste ingrediënten.

Wat biedt de vereniging? Bij AV Iphitos kunnen zo goed als alle onderdelen van de loopsport en baanatletiek beoefend worden. Een uitzondering hierop is snelwandelen.

De baanatletiek kent twee soorten nummers, te weten de ‘technische nummers’ en de ‘loopnummers’. Tot het laatste worden gerekend de sprint, hordenummers, de midden lange- en de lange afstanden. Bij de technische nummers behoren de werpnummers (bal, kogel, discus, speer, kogelslingeren) en de springnummers (hoog, ver, polshoog, hink-stapsprong). De jeugdatleten worden geleidelijk vertrouwd gemaakt met alle atletiekonderdelen. Na verloop van tijd kan er specialisatie plaatsvinden op één of meerdere onderdelen waar belangstelling voor is.

De loopsport kent onderdelen zoals sportief wandelen, wegatletiek en andere loopvormen. De wegatletiek bereidt de atleet vooral voor op het lopen van langere afstanden in wedstrijd- of recreatief verband op de weg. Baanatletiek beoefen je het liefst op een goede accommodatie toegerust om atletiek te bedrijven. Deze is nu eindelijk in aantocht. Sinds 10 december 2011 heeft A.V Iphitos een fraaie multifunctionele atletiek accommodatie. Dit via de Stichting MAN, waar Iphitos samen met de IJsclub Losser deel van uitmaakt.

Het multifunctionele karakter van de accommodatie bestaat uit een 400m asfalt rondbaan tbv hardlopen, skeeleren en schaatsen. Daarnaast is er een middenterrein van gras tbv speer-, discus- en balwerpen.

Naast de 400m rondbaan ligt een 130m sprintlaan met tartan toplaag, met aan weerszijden een verspringbak en polsstokhoog. Aan de binnenzijde van 1 van de bochten van de 400m rondbaan is een ruime plek met tartantoplaag tbv aanloop hoogspringen. Buiten de 400m rondbaan is verder nog een kogelstootbak. Daarmee heeft A.V. Iphitos de lang verwachte accommodatie en kan het nog meer bieden aan haar atleten.

Contactgegevens

Nilantspad 3
7581 BB
LOSSER
Telefoon: 
06-51531123

Contactpersoon

Jinne Stienstra
secretaris
Telefoon contact: 
06-51531123
E-mail contact: