Nieuws

De Werklust verkocht voor 1 euro

De toekomst van Steenfabriek De Werklust in Losser is veiliggesteld. BOEi, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, neemt het monument vrijdag 20 oktober voor 1 euro over van de Gemeente Losser. De huidige huurder, Stichting Steenfabriek de Werklust, zet de huidige exploitatie als museum en evenementenlocatie voort.

Bijzondere evenementen locatie

Vrijdag 20 oktober tekeden BOEi en de Gemeente Losser de koop- en gebruikersovereenkomst en gaan BOEi en Stichting Steenfabriek de Werklust een huurovereenkomst aan, waarbij voortzetting van de huidige activiteiten leidend is. Behalve als museum doet De Werklust ook dienst als bijzondere evenementenlocatie en is het een zeer gewilde trouwlocatie. De gidsengroep die tijdens de Laga de rondleidingen op zich namen en nu nog steeds actief, blijven hun werk gewoon voortzetten.

Past bij de doelstellingen

Arno Boon, Directeur BOEi: “Steenfabriek de Werklust past bij onze doelstelling om bijzondere objecten met een Rijksmonumentale status en objecten met beperkte exploitatie mogelijkheden te verwerven. De Losserse steenfabriek is bijzonder omdat alle onderdelen van het productieproces nog aanwezig zijn: de kleigroeve, het smalspoor, de vormloods, de ringoven en de droogloodsen. Een in Nederland uniek monument van bedrijf en techniek, dat we nu als eigenaar volledig kunnen gaan onderhouden en beheren.” Dit om het verhaal van de Werklust te blijven vertellen.

Solide partij

Joop Hassink, wethouder Gemeente Losser: “De voorkeur van de gemeente ging uit naar een solide partij, die weet wat er komt kijken bij het behouden en exploiteren van een monument, zoals onze steenfabriek. Het onderhoud van een monument vereist namelijk deskundigheid en kost veel geld. BOEi heeft die kennis en weet ook hoe en waar je het nodige geld en subsidies kunt binnenhalen. Door de steenfabriek voor een bedrag van één euro te verkopen, krijgt BOEi de financiële ruimte om de steenfabriek voor Losser te behouden en er in te investeren. Voor ons als gemeente betekent dit dat we niet meer het risico lopen om in de toekomst veel geld te moeten uitgeven voor noodzakelijk onderhoud en reparatie.” De gemeente zal vinger aan de pols houden, mocht het niet goed gaan is de gemeente de eerste koper van de Werklust zodat het steenfabriek altijd in Losserse handen blijft.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid