Nieuws

Wereldkampioenen in Losser

De Vogelvereniging Edelzang is 2019 goed van start gegaan. Sinds begin januari heeft zij weer twee wereldkampioenen aan haar lijst van kampioenen toegevoegd. Edelzang is een 67 jarige club die tot doel heeft de vogelsport te bevorderen in de meest ruime zin van het woord en is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. (N.B.v.V.)

Zwartkopsijs (Magellaansijs)

De secretaris van Edelzang, Bart Morshuis, had onder andere een zwartkopsijs in de kleurmutatie topaas ingestuurd. De Spaanse keurmeester vond ‘m de moeite zeker waard. Deze sijs werd tot de mooiste onder de sijzen uitgeroepen en werd wereldkampioen. Een geweldige prestatie van Bart, maar niet de eerste keer. Vier jaar geleden is hij ook al eens wereldkampioen geworden op een tentoonstelling in Rosmalen.

Deze zwartkopsijs is een kleinzoon van die wereldkampioen. “Het fokken van deze dieren is niet eenvoudig. Daarom is het voor mij juist een uitdaging. Het zijn hele drukke vogeltjes. Ze worden beoordeeld op hun houding, conditie zoals bevedering en gezondheid, de koptekening en staarttekening moeten egaal zijn. Ik ben aan de vogelsport begonnen toen ik ongeveer 14 jaar oud was. Mijn belangstelling werd destijds gewekt door een vriend van mijn vader die ook vogels hield.” zegt Bart.

Postuurkanarie (Llarget Espagnol)

Bart Morshuis was niet het enige lid van Edelzang dat wereldkampioen werd. Gerard Kempers uit de Lutte had een postuurkanarie van het ras Llarget Espagnol ingezonden die dezelfde eer te beurt viel als de zwartkopsijs van Bart. Een prestatie als deze mag als een zeldzaamheid aangemerkt worden.

Wereld Vogeltentoonstelling Mondial

Deze vond plaats van 10 tot en met 13 januari in de IJsselhallen te Zwolle. Elk jaar wordt de wereld siervogel tentoonstelling Mondial gehouden in een ander land. Dit jaar was Nederland de gastheer. Duizenden fokkers van kooi- en volièrevogels uit alle werelddelen komen jaarlijks op de Mondial bijeen om elkaar te ontmoeten, vogels te vergelijken en om vogels tentoon te stellen, in de hoop een prestigieuze prijs te winnen.

Dé bekroning van een fokseizoen. In 2019 was het aan Nederland de eervolle taak om namens Confédération Ornithologique Mondiale de Mondial te organiseren. De uitvoerende organisatie is in handen van de NBvV, de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, die met ruim 25000 leden de grootste vogelbond ter wereld is.

 

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.