Nieuws

Wat beweegt Olga Commandeur in Losser

De bewegingsagoog Helma Wieferink, heeft samen met de bewegingsgroep Oldenhove/Maartenstede, Petra Blom namens de activiteitencommissie en Gerben Schruijer namens de bewoners, Olga Commandeur naar Losser gehaald voor een Workshop bewegen.

Wie is Olga

Olga Commandeur de Nederlandse oud-atlete. Tegenwoordig is zij vooral bekend door haar dagelijkse presentatie van het Tv-programma Nederland in Beweging. Als atlete gaf zij blijk over een veelzijdige aanleg voor de atletiek te beschikken, maar had ze vooral succes op de loopnummers, voornamelijk de 400 m horden en de 800 m. Als enige Nederlandse atlete heeft zij ooit een officieel wereldjeugdrecord gevestigd. Ze werd zesmaal Nederlands kampioene op individuele nummers en achtmaal in estafetteverband, vestigde of verbeterde negenmaal een Nederlands record en nam deel aan de Olympische Spelen.

Lekker buiten

Dinsdagmiddag 30 mei om 14.00 uur begon de workshop. Vanwege het prachtige weer in de binnentuin van Oldenhove. Mondjesmaat kwamen de bewoners naar de plek waar het allemaal moest gebeuren. Met of zonder rollator, met of zonder rolstoel. Olga gaf op haar specifieke leuke manier aan waarom bewegen zo bewegen zo belangrijk is. Spieren hebben beweging nodig, anders verslappen ze. Wat is de goede houding als je loopt. Zoveel mogelijk rechtop en de kin naar voren. Wat is de juiste voeding voor de mens die beweegt. Wat doet bewegen met de mens. Wat doet bewegen met de hersenen van de mens. Na deze uitleg begon het echte werk. Olga deed voor hoe het moest en de mensen deden Olga na. Ook vanuit de stoel kon men uitstekend mee doen. Een prachtig gezicht al deze bewegende mensen in de binnentuin. Na het harde werken, waarvan de deelnemers zichtbaar genoten, cooling down. Op de klanken van het nummer “I did it my way” van Frank Sinatra.

Cadeautje

Aan het einde van de workshop sprak Olga de volgende woorden: “Ik heb voor jullie allemaal een cadeautje. Want wees eerlijk, de meeste mensen die hier naar toe gingen dachten…. Och, ik bekijk het wel en ik zie wel……. Veel van jullie hadden eigenlijk niet eens zoveel zin. En nu hebben jullie allemaal meegedaan en ik weet zeker dat jullie je een stuk fitter voelen dan toen jullie hier naar toe kwamen. Dat is het cadeautje voor jullie dat jullie je zelf eigenlijk hebben gegeven.” Alle deelnemers gaven haar een applaus en bevestigden dat ze zich een stuk fitter voelden. Daarna mochten de bewoners vragen stellen over het bewegen en de voeding. Kortom een zeer geslaagde middag, waarbij het belang van bewegen nog weer eens duidelijk onder de aandacht kwam

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.