Nieuws

Vissen Bleek Losser verplaatst

De vissen in de Bleek van Losser lagen op apegapen. Vanwege de droogte was het water nagenoeg opgedampt. Er is nog een paar keer bijgevuld maar dat was een druppel op de gloeiende plaat. De gemeente heeft de plaatselijke visvereniging VVLO gevraagd om mee te denken en mee te werken om de vissen naar een veiliger oord te verplaatsen.

Gezamenlijke operatie

Uiteindelijk is het een gezamenlijke operatie geworden van de visvereniging VVLO, de Sportvisserij Oost-Nederland, OAB – Nederland adviesbureau voor ecologisch onderzoek en de gemeente Losser. De laatste neemt de kosten voor haar rekening. Het leegvissen van de Bleek vond dinsdagavond 24 juni plaats.

Stroomstootje

Met een hoog in het water liggend bootje gaat men te water. Op de boot staat een aggregaat die voor de stroom zorgt. Schepnetten worden aan het stroom aangesloten en voorzien de voorkant van het schepnet van stroom. Als een stroomstoot wordt gegeven komen de vissen die binnen een bepaalde actieradius zwemmen even boven drijven. Dat is dan de gelegenheid om ze op te scheppen. Na enkele seconden zwemmen de vissen weer.

Ruim 45 grote karpers

Ruim 45 grote karpers zijn gevangen. Er zitten nog enkele in die de vissers te slim af waren. Leden van VVLO gaan hun best doen om deze op korte termijn te vangen en over te brengen naar goed en veilig water voor de vissen. Naast de karpers zijn er ook heel veel kleine visje gevangen. Een variatie van baarsje, voorns en blei, maar ook de exoot goudbaars. Deze wordt niet weer uitgezet. Ook kwamen er enkele koi karpers aan de oppervlakte.

Visvijver de Bewwerskaamp

De vissen zijn allemaal overgeplaatst vaan de Bewwerskaamp in de Lutte. De Bewwerskaamp is een visvijver van VVLO. De vissen worden na de droogte niet teruggeplaatst in de Bleek.

Wethouder Marcel Wildschut

“De vissen zijn gelukkig voor de toekomst bewaard gebleven. Ze blijven in de Lutte en komen niet terug in de Bleek. Ze horen hier ook niet. Vermoedelijk zijn ze er ooit een keer ingegooid. We nemen nu de gelegenheid te baat om de Bleek op orde te brengen. We gaan opnieuw in overleg met het waterschap want dat is verantwoordelijk voor de begroeiing in het water. De Bleek zal ook uitgebaggerd moeten worden van er staat een laag slip van ruim een halve meter op de bodem.”

De Dorpsbleek een monument in gras

Is de tekst die op het bordje staat met een tekst over de Bleek. Het bordje is evenals de Bleek in verval. Onbegrijpelijk dat dit zo is. Op Hallo Losser kon u vorig jaar 16 juli al lezen dat over deze wantoestanden in een gemeente waar het toerisme zo gepromoot wordt. Ook geen leuk moment voor de gidsen van de VVV als je bij de Bleek komt en je moet uitleggen waarom de Bleek er uitziet zoals die er uit ziet.

Coördinator

Coördinator van het team in richting en beheer openbare ruimte, Robert Middelhuis, zei hier toen het volgende over: “De Bleek is een cultuur historisch monument. Drie partijen hebben met de Bleek van doen. Dat is het Waterschap, de Stichting de Bleek en de gemeente. Daar zijn onderling duidelijke afspraken over gemaakt. Voor wat betreft het maaien van het gras rond en op de Bleek en de taluds is de gemeente verantwoordelijk. Voor het maaigedeelte aan de oevers en de bodem komt het Waterschap in actie. Medio juni wordt dit gedeelte van de Bleek doorgaans aangepakt door het Waterschap.

Echter hebben we begin juni een vrij droge tijd gehad. Door het lage water in de Bleek en het omwoelen van de bodem van de Bleek door de maaiwerkzaamheden, zouden de vissen in ernstige problemen komen. Zuurstofgebrek, dat de vissen fataal zou worden. Uiteindelijk heeft men besloten om dit klusje dus wat later uit te voeren. En dit lijkt mij een logische zaak. We gaan immers voor juni ook geen bomen snoeien of kappen omdat we dan nog midden in het broedseizoen zitten. De Bleek wordt door de gemeente en de andere instanties dus wel degelijk serieus genomen.”

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.