Nieuws

Veteranendag Losser 2018

Gisteren werden de veteranen uit de gemeente Losser in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse Veteranendag. Ook letterlijk, want de zon scheen volop.

De Veteranen Stichting Losser en omstreken organiseerde de middag die dit jaar gehouden werd bij Erve Kraesgenberg. Op het terras waren de tafels en stoelen allemaal bezet en dat was een goede indicatie voor een hoge opkomst. In totaal waren er ca. 100 mensen, inclusief familie en de vrijwilligers van Keep Them Rolling. Denekamperdijk 59 verzorgde de traditionele "blauwe hap" op een authentieke houtgestookte veldkeuken.

Burgemeester Kroon

Burgemeester Cia Kroon was aanwezig en ging in gesprek met verschillende veteranen. Ook gaf zij een toespraak waarin ze stil stond bij de inzet van de ca. 190 veteranen uit de gemeente Losser. "Wij staan stil bij het belangrijke werk dat zij hebben gedaan en soms nog steeds doen. Bij hun inzet voor vrede in soms zeer gevaarlijke omstandigheden op verschillende plekken in de wereld. Want helaas is oorlog nog steeds een actueel verschijnsel" sprak de burgemeester.

Ook vroeg ze een minuut stilte voor de veteranen die dit jaar zijn overleden, de heren Martinus Riesewijk en Hendrikus Wams. Ze bedankte de Stichting Veteranen Losser voor de organisatie van de dag: Mike Klazema, Andre Udink, Bob Akkerman, Nico-Ben Posthumus, Bjorn Zieferink en Rick Boers.

Volgens de burgemeester vraagt uitzending naar een vreemde omgeving met een heel andere cultuur en gewoonten een enorm aanpassingsvermogen en inzicht in de omstandigheden ter plekke. "Het werk onder gevaarlijke omstandigheden, soms op leven en dood, vraagt moed en grote professionaliteit" aldus Cia Kroon. "Namens onze inwoners wil ik grote waardering uitspreken en jullie bedanken voor jullie grote moed en inzet. En jullie sterkte wensen met verwerking van de gebeurtenissen en herstel van de gevolgen".

Veteranen

Veteranen zijn alle (ex)-militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Het gaat onder andere om de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja, Ethiopië, Angola, Haïti en voormalig Joegoslavië. Ook  personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan.

De Veteranen Stichting Losser e.o zet zich in voor het samenbrengen, binden, ondersteunen en doorgeleiden van veteranen maar ook van hun partners en kinderen.

Keep Them Rolling

Keep Them Rolling was aanwezig met een aantal voertuigen en motoren uit de Tweede Wereldoorlog. Deze vereniging is in de jaren '70 opgericht voor instandhouding van voer-, vaar- en vliegtuigen uit de periode 1940-1945. Ook waren enkele leden van de vereniging gekleed in originele uniformen uit die tijd.

Blauwe hap

De traditionele blauwe hap, bestaande uit een indonesische rijstafel met oa. nasi, sateh en pindasaus liet zich goed smaken. En zoals elk jaar werd er een groepsfoto gemaakt. De veteranen werden uitgenodigd voor het concert dat die avond gegeven werd door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Hallo Losser zal over dit concert apart berichten.

Veteranendag 2018 Losser

 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.