Nieuws

Traditioneel het oude jaar uit

Een traditie in Twente. Carbidschieten. In Overdinkel op de hoek Hajanweg/Drielandweg was het zoals al vele jaren weer een drukte van belang op oudjaarsdag.

Velen kwamen af op het carbidschieten door de groep van twaalf mannen die zich de “Knalbroeders” noemen. Mannen die nu zelf veelal kinderen hebben en deze traditie graag aan hun overdragen. Gezelligheid met een biertje of een ander feestelijk drankje. Braadworsten en hamburgers gebraden in een grote tent en er is zelfs een toilet geplaatst.

Geschiedenis

De oorsprong van dit gebruik komt waarschijnlijk nog uit de tijd van de Germanen met hun joelfeesten, hoewel er toen natuurlijk nog geen carbid verkrijgbaar was. Carbid werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting. Ook werd het – toen er nog geen flessen met acetyleengas te krijgen waren – door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen. Er was dus eenvoudig aan te komen. Melkbussen waren op het platteland ook ruim voorhanden. Het Carbidschieten is in 2014 als vijftigste traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

 

 

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.