Nieuws

Theaterspektakel Stork

De eerste voorstellingen zijn gespeeld. Goede recensies. Goed ontvangen door pers en publiek. In een avondvullend programma neemt de hoofdcast bestaande uit Laus Steenbeeke (verteller/arbeider) Han Oldigs (C.T Stork). Niels Gooijer (Frederik Stork) en Roosmarijn Luyten (Eline) samen met 36 getalenteerde figuranten u mee in een verhaal dat er mag zijn.

Ode aan de Twentse maakindustrie

Het theaterspektakel Stork gaat natuurlijk over veel meer dan over de fabriek Stork, de familie en de vele werknemers uit de Twentse regio. Vanuit een historisch perspectief viert men 150 jaar Twentse maakindustrie en voedt men zich met gemeenschappelijk zelfbewustzijn. De naam en het logo van Stork staan symbool voor pioniersschep en solidariteit. De Twentse ondernemersgeest en noaberschap. De ooievaar (ook wel uiver, eiber of stork genoemd) staat symbool voor vruchtbaarheid. Waarbij deze ooievaar de uitvliegende pionier is, met Twente als ooievaarsnest: een broedplaats voor technologische kennis en innovatie.

Wat als

Het thema ‘Wat als’ is een belangrijke rode draad in de voorstelling. Wat zou er gebeurd zijn ‘als’? Als er vanaf 1968 wel een telg uit de familie Stork op het ‘nest’ had gezeten? Zou Stork dan niet uit Hengelo zijn verdwenen? En wat als deze telg de juiste vrouw aan zijn zijde zou hebben om deze klus te klaren? En zij elkaar niet door een aaneenschakeling van ongelukkige omstandigheden en misverstanden uit het oog waren verloren. De vraag ‘wat als’ maakt het pad zo vrij voor een geheel nieuwe kijk op zowel toekomst als verleden. Van het bedrijf, Hengelo en niet in de laatste plaats van ‘de liefde’. In het lied ‘Wat Als’ zingen hoofdrolspelers Frederik en Eline over een toekomst samen wanneer zij de mogelijkheid zouden krijgen de loop der tijd te beïnvloeden en deze naar hun hand te zetten.

Losser

Dit hele grote theaterspektakel wordt mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers die uit alle hoeken van Twente komen. Per avond zijn er ongeveer 180 vrijwilligers aan het werk. 1 van die vrijwilligers is Jorieke Vriesema uit Losser die onderdeel is van de cast. Jorieke is geen vreemde in de toneelwereld. Ze heeft al geacteerd in het openluchtspel “Grouw de Gebochelde” in Losser, Robin Hood in Hertme, Hek wat van oe an in Oldenzaal. Ze heeft binnenkort een rolletje in een speelfilm van Herman Finkers: ''De beentjes van Sint Hildegard". Ze is enthousiast en vindt het vooral leuk om te doen. Wie haar nog wil zien figuren in Theaterspektakel Stork , moet voortmaken want de laatste voorstelling is op zaterdag 22 september. Zie voor verdere informatie en kaarten www.stork150jaar.nl

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.