Nieuws

Stoelyoga

Is een nieuwe activiteit bij de dagvoorziening zorggroep Sint Maarten. Bij de dagvoorziening Losser en Tiekerhook vindt sinds enkele weken een nieuwe activiteit plaats. Stoelyoga. Wat is stoelyoga. Stoelyoga is in feite hetzelfde als gewone yoga maar wordt steeds meer toegepast bij de oudere medemens die gezien hun leeftijd niet meer de balans hebben om yoga te beoefenen zoals men dat gewend is. Bij stoelyoga biedt de stoel waarop men zit de basis voor deze mensen om verantwoord yoga te beoefenen.

Rust

Wim van de Woning, begeleider welzijn bij de dagvoorzieningen Losser, is zelf een beoefenaar van Hatha yoga. Hij ervaart het nut en de werking van yoga en wat het uiteindelijk teweeg kan brengen bij mensen. Mede door deze ervaring hebben hij en zijn collega begeleiders zich verdiept in het geven van stoelyoga. Wim zegt: “Het resultaat is verbluffend. Sinds enkele maanden geven wij elke week stoelyogalessen aan de mensen die de dagvoorziening bezoeken.

De mensen vinden het fijn te ervaren welke rust dit aan hun lichaam geeft. Mensen, ook de oudere medemensen, gunnen zich vaak zelf de tijd niet om te ontspannen, hoe belangrijk dit ook is. De lesgroepen bestaan uit maximaal 10 personen. De lessen beginnen met ademhalingsoefeningen. Het is fijn te ervaren dat de mensen er iets aan hebben. Het stress onrust gevoel neemt af. Er wordt ook gezongen tijdens de oefeningen. In iedere les zit zeker het plezier wat we er met ons allen aan beleven. Men voelt zich na de lessen vitaler en bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat het op vele fronten goed is voor de gezondheid.”

Wetenschap

In de Verenigde Staten wordt door de Alzheimer ’s Research and Prevention Foundation onderzoek verricht naar Kundalini yoga. De directeur van het instituut schrijft in zijn boek Brain Longevity dat Kundalini ideaal is voor de hersenen, omdat het gebruikmaakt van alle vijf basis elementen van yoga: ademhaling, houdingen, mantra’s, mudra’s (vingerposities) en mentale focus. (Tekst uit Yogamagazine juli 2018)

Kirtan Kriya

Met behulp van mri-scans heeft hij de hersengebieden in kaart gebracht die geactiveerd worden door een eeuwenoude Kundalini-oefening die Kirtan Kriya wordt genoemd. De oefening bestaat uit het herhalen van eenvoudige mudra’s, waarbij alle vingers beurtelings de duim aanraken. Tegelijk wordt de mantra Saa, Taa, Naa, Maa (Geboorte, Leven, Dood, Hergeboorte) gechant, eerst hardop, dan fluisterend en ten slotte in zichzelf.

 

Blijf jong met yoga

Stralend ouder worden

∙         Bewezen: yoga maakt jong 

∙         Meer energie en een soepel lichaam

∙         Een vitale en flexibele geest

∙         Geeft Alzheimer minder kans

∙         Activeert ontstekingsremmende genen

∙         Verbetert het geheugen

∙         Men is minder neerslachtig

 

Voor informatie over onder andere de dagvoorzieningen: www.zorggroepsintmaarten.nl

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.