Nieuws

Start aanleg uniek biogasnetwerk in Noord Deurningen

Het is de eerste in zijn soort: een ruim tien kilometer lang uniek biogasnetwerk dat biogas van 7 melkveehouderijen rechtstreeks transporteert naar industriële energiegebruikers.

7 Melkveehouders

In Noord Deurningen gaan 7 melkveehouders biogas produceren door op het eigen bedrijf mest te vergisten. Samen vormen deze veehouders Energie Coöperatie IJskoud. Het geproduceerde biogas wordt via een biogasnetwerk van Cogas Duurzaam naar het industrieterrein in Denekamp getransporteerd. Daar voorziet het biogasnetwerk verschillende bedrijven van duurzame energie. Vandaag ging de eerste de schop de grond in voor de aanleg van het biogasnetwerk.

Koeienmest levert energie voor fabrieken

“Het biogasnetwerk Noord Deurningen is een bijzonder project”, aldus Hans Roeleveld (voorzitter Energie Coöperatie IJskoud) en Dario Aresu (manager Duurzaam bij Cogas). “Zeven melkveehouders in de omgeving van Noord Deurningen bouwen vergisters op hun bedrijven. Het bijzondere is dat de koeien een belangrijke waarde in het geheel hebben. Behalve het feit dat ze van gras een hoogwaardige kwaliteit melk en vlees kunnen maken en daarbij onderdeel zijn van ons Twentse landschap, kunnen we daar nu een waarde aan toevoegen, namelijk biogas. De dagverse mest van de koeien wordt vergist tot biogas in deze installaties. Het biogas verkopen de melkveehouders via Energie Coöperatie IJskoud aan de afnemers. Bij de afnemers wordt het biogas direct ingezet voor de warmteproductie. Dit is ten opzichte van Warmte Kracht Koppeling (elektriciteit + warmte) een duidelijk efficiëntere manier om biogas om te zetten in energie (stoom). Een bijkomend voordeel is dat de uitgegiste mest (digestaat) een hogere stikstofbenutting heeft, zodat de betreffende melkveehouders aanzienlijk kunnen besparen op de inkoop van kunstmest.”

De cijfers

CCS Energie-advies heeft becijferd dat via het biogasnetwerk Noord Deurningen door deze 7 melkveehouders maximaal 1,6 miljoen m3 biogas per jaar wordt geleverd. Hiermee kan ongeveer 1 miljoen m3 aardgas worden vervangen door een duurzaam alternatief. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 900 huishoudens per jaar. Met deze vervanging van aardgas door biogas wordt 1,3 miljoen kilo CO2 minder uitgestoten per jaar!

De Energie Coöperatie IJskoud heeft de ambitie om de komende jaren een tweede biogashub te realiseren zodat uiteindelijk circa 20 melkveehouders biogas produceren en transporteren. Met het oog op deze toekomstige uitbreiding benadert de Energie Coöperatie IJskoud nieuwe potentiële afnemers van biogas in de omgeving van Noord Deurningen.

Biogas draagt bij aan energieneutraliteit

Wanneer het een samenleving lukt met duurzame bronnen, zoals biogas, in de eigen energiebehoefte te voorzien, dan is er sprake van energieneutraliteit. Biogas wordt gewonnen uit afvalstoffen, met name door middel van mestvergisting. Het unieke aan dit project is dat er biogas wordt opgewekt uit vrijwel alleen mest, waar dat meestal gebeurt in combinatie met cosubstraten.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Sinds 2013 is er toegewerkt naar deze mijlpaal, eerst vanuit Stichting Duurzaam Noord Deurningen en later namens Energie Coöperatie IJskoud. De haalbaarheidsstudies zijn destijds uitgevoerd in opdracht van de Stichting Duurzaam Noord Deurningen. Nadat de subsidies voor de uitvoering van het project waren gehonoreerd is de Energie Coöperatie IJskoud in mei 2015 opgericht.

Om een bijzonder project als dit tot een goed einde te brengen, is samenwerking met verschillende partijen onmisbaar. De beide organisaties werken daarbij samen met verschillende kennispartners waaronder Cogas, CCS Energie-advies en Stimuland. Daarnaast is er nauw samengewerkt met de gemeenten Dinkelland en Losser.

Cogas heeft geïnvesteerd in het onderzoeken van de haalbaarheid van dit bijzondere biogasnetwerk en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de biogasleiding. CCS Energie-advies uit Deventer heeft Energie Coöperatie IJskoud geadviseerd en ondersteund bij het opstellen van de business case en het realiseren van de plannen. Aannemer Gerwers uit Tilligte legt in opdracht van Cogas de biogasleiding aan. Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel en van de Rijksoverheid.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid