Nieuws

Stabat Mater van Pergolesi in Losser

Op zondagmiddag 31 maart om 15.00 uur wordt in de Protestantse kerk in Losser het Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd. Het Stabat Mater is een beschrijving van het lijden van Maria. Het oorspronkelijke gedicht, in middeleeuws Latijn geschreven, is waarschijnlijk van de hand van een Franciscaner monnik. Oorspronkelijk was het bedoeld voor persoonlijke meditatie. Uiteindelijk werd het onderdeel van de Rooms-katholieke liturgie.

Diepe universele gevoelens

Door de eeuwen heen hebben talloze componisten deze tekst op muziek gezet. De versie van Pergolesi is veruit de beroemdste. Pergolesi (1710 – 1736) koos voor een eenvoudige bezetting: slechts twee solostemmen, twee violen, een altviool en continuo. Juist daardoor raakt de muziek bij de toehoorder diepe universele gevoelens. Het stuk is van een ongeëvenaarde grootsheid, die juist in de Lijdenstijd oproept tot contemplatie.

De sopraan Ilse van Griensven en de mezzosopraan Marion Röber voeren dit werk uit samen met de nog jonge musici Dora Raykova en Mathis Raykov, op viool en cello. Zij worden daarbij ondersteund door de professionele musici Suzanne Broekhuijsen (viool) en Liga Vilmane (kistorgel). Liga Vilmane is organist en klavecinist.

Voorafgaand aan de uitvoering van het ‘Stabat Mater’ zullen nog twee andere korte stukken worden uitgevoerd. De commissie Bezinning & Inspiratie van de protestantse gemeenten Losser en Glanerbrug, die dit concert organiseert, verwacht veel belangstelling en het aantal plaatsen is beperkt. Daarom wordt dringend geadviseerd nu al kaarten te reserveren: verkrijgbaar bij Wilma ten Bolscher

(053 538 3152 of kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl). Kaartjes kosten € 10,00 (incl. een consumptie).

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid. Ben geboren in Weesp en ben later verhuisd naar Enschede.  Nu woon ik samen met mijn man 30 jaar in Losser, ben moeder van een dochter.  Via het vrijwilligerswerk binnen de VVV De Lutte-Losser, heb ik 11 jaar als beroepskracht gewerkt bij de VVV-Ootmarsum.