Nieuws

Smokkelverhalen vastgelegd

1e Smokkelboek voor wethouder Hassink

Enthousiaste vrijwilligers 

Vrijdag 7 juli a.s. wordt het smokkelboekje “Oude smokkelverhalen herleven,” gepresenteerd tijdens de afsluiting van het project “Hart voor Overdinkel”. Het kleine handzame boekje bevat verhalen van smokkelaars uit Overdinkel en omgeving, opgetekend door Sietse Smit. Alie Kruse-Kolk deed de vormgeving en Hendrikje van Overbeek-Blokzijl de correctie. Een grote groep van enthousiaste vrijwilligers is al meer dan een jaar druk bezig om smokkelverhalen aan de vergetelheid te onttrekken. In gesprekken met overlevenden probeerden zij de verhalen zo waarheidsgetrouw mogelijk op te schrijven. Zodat de geschiedenis van Overdinkel bewaard blijft en de verhalen levend blijven. Het boekje is te verkrijgen voor € 4,50 bij de VVV en het Kulturhus in Overdinkel.

Wandel/fietsroute

Het boekje bevat ook een wandel-fietsroute van ongeveer 11 kilometer langs markante punten die in het boekje beschreven worden.

Ontstaan boekje

Het boekje is ontstaan na veelvuldig overleg in groepen, bijgewoond door mensen die Overdinkel een warm hart toe dragen. Deze bijeenkomsten werden door de gemeente Losser geïnitieerd. Er werd verschillende keren gebrainstormd over wat de mogelijkheden waren om Overdinkel de status van “Smokkeldorp” terug te geven, nadat het smokkelmuseum van de familie Game in vlammen is opgegaan.

Driedaags B&B smokkelarrangement

Naast het tot stand komen van het boekje zijn er nog enkele projecten gerealiseerd, zoals een driedaags B&B smokkelarrangement. De gasten worden op pad gestuurd met een rugzakje met daar in: het smokkelverhalenboekje, de fiets-wandelroute en een heerlijke lunch voor onderweg. Aan een smokkelarrangement voor de campings, scholen en toeristen, die voor een dag naar Overdinkel willen komen, wordt nog gewerkt.

Het startpunt voor de wandel-fietsroute is bij het Kulturhus in Overdinkel, tevens is daar verkrijgbaar een overheerlijke smokkelolie drank en smokkelkoffie. Bij tuincentrum Wolters kunt u genieten van een drie-gangen smokkeldiner. In mei heeft met veel succes de smokkeltrail (Duurloop georganiseerd door Iphitos.) plaatsgevonden. De toneelvereniging “Eensgezindheid” neemt het project “smokkelen” tijdens de afsluiting van het project “Hart voor Overdinkel” voor haar rekening. Op 7 juli a.s. acteren spelers in het dorp smokkeltaferelen.  

 

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid