Nieuws

Samenwerking muziekverenigingen

Afgelopen tijd hebben de besturen van de muziekverenigingen Sempre Crescendo, Kunst & Strijd en De Tukkers om de tafel gezeten om te praten over samenwerkingsmogelijkheden tussen de verenigingen.

Op steenworpafstand

Al een geruime tijd zijn de drie al buren: op steenworpafstand van elkaar wordt door iedere vereniging wekelijks gerepeteerd. Concertvereniging Sempre Crescendo vanuit De Boerderij op Erve Kraesgenberg, Harmonie Kunst & Strijd vanuit haar clubgebouw “Bloashoes” tegenover het zwembad Brilmansdennen en Algemeen Drum- en Trompetterkorps De Tukkers vanuit haar clubgebouw “het Tukkershoes”, gelegen tussen het zwembad en Erve Kraesgenberg in.

In 2016 hebben de drie verenigingen al ervaren hoe het is om sámen muziek te maken: op 18 juni hebben deelnemers van de Losserse Muziek Federatie een concert gehouden in het Openlucht Theater in Losser. En dat was een groot succes! Niet alleen was het een prachtige avond voor de vele toehoorders, maar het was vooral een supermooie ervaring om muziek te maken met zo’n groot aantal mensen. Na afloop van het concert kwamen vanuit de leden van de diverse verenigingen het verzoek om te kijken of hier een vervolg aan gegeven zou kunnen worden.

Meer samengewerking

Vandaar dat er gekeken wordt hoe er meer kan worden samengewerkt en of de verenigingen elkaar kunnen aanvullen en versterken. Iedere vereniging op zich heeft een eigen identiteit en haar eigen doelstellingen. Aan de ene kant zijn het heel verschillende verenigingen, aan de andere kant zijn er ook veel raakvlakken. En die laatste willen ze bij elkaar gaan opzoeken.

Tijdens de vergadering in januari is door de verenigingen besloten om gezamenlijk een drietal optredens te verzorgen:

  • deelname aan een jeugdoptreden in het najaar 2017: de jeugd van de drie verenigingen zullen gezamenlijk optreden in een jeugdorkest;
  • een midzomernachtconcert in  2018: een concert waaraan alle leden van de drie verenigingen in gezamenlijkheid zullen deelnemen
  • deelname aan een marsoptreden in 2018: een marcherend optreden door Kunst en Strijd en De Tukkers, aangevuld met muzikanten van Sempre Crescendo die ook hieraan willen deelnemen.

 

In de toekomst

Door simpelweg te ervaren hoe het is om samen muziek te maken, kunnen er in de toekomst wellicht meer ideeën ontstaan over een verdergaande samenwerking tussen de verenigingen. Samenwerken met open vizier, daar gaat het om. Wat de toekomst zal brengen? Dat zien ze dan wel weer. Voor nu is het voldoende voor de verenigingen dat ze elkaar weten te vinden en dat er zeker een wil is om elkaar te versterken.

 

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid