Nieuws

Ravage in Losser door hagel en onweer

Op dinsdag 29 mei rond 17:50 uur trok er een flinke hagel- en onweersbui over Losser. Deze buien bleken zeer plaatselijk.

AJc'96

Waar we hoorden dat er plekken waren met een enkel drupje, heeft de bui bij Voetbalclub AJc’96 voor gevaarlijke schade gezorgd. Net buiten het terrein, richting de Denekamperdijk, zijn meerdere bomen beschadigd. Hierdoor zijn zware takken op de weggeraakt. Vlak voor deze bui is er nog een jeugdelftal langsgekomen op weg naar een uitwedstrijd in Berghuizen. 

Robin Oonk maakte de foto bij AJc.

Braakstraat

Bij een bewoonster van het appartementencomplex aan de Braakstraak vlogen grote hagelstenen door de voordeur door de gang de slaapkamer binnen. De voordeur stond open om te luchten tegen de warmte. Ze kreeg de voordeur maar nauwelijks dicht door de harde wind.

Johan Effing: Enorme hagelbui

Weerman Johan Effing Rond spreek over hagelstenen van ruim 2 cm in doorsnee. "Het vreemde was, het begon te hagelen op de uitgedroogde grond. Een duidelijke downburst een valwind afkomstig uit de hogere delen van de atmosfeer. Het was net of iemand met stenen aan het gooien was. Een hels lawaai om de stenen op het dak van de keuken te horen neerploffen. Als er hier iets gebeurd met onweer is het meestal rond de klok van zes uur in de namiddag. Het kan bijna niet anders de hagel heeft schade aan gericht in de volkstuinen. Heb met behulp van de Helmann regenmeter 11.6 mm afgerapt. Later nog weer een bui met 5 mm. In totaal is er gisteravond ruim 16 mm naar beneden gekomen" aldus de weerman van Hallo Losser.

Geblokkeerde luchtdrukverdeling blijft

"Over het weer van gisteravond zijn veel meldingen binnen gekomen" vertelt Effing "van stations die maar enkele mm hebben opgevangen. Hiervoor natuurlijk mijn dank. Antoon Morsink uit Denekamp had het in zijn bericht over een gigantische bui van 38 mm In Beuningen Jan Luttikhuis kwam 34 mm naar beneden. Het vreemdste is, we zijn er nog niet vanaf. Vanmorgen zag ik via Ventusky een berekening voor vrijdag in de buurt van Keulen wel een heel aparte berekening. Of er hier iets fout zit dat weet ik natuurlijk niet. Het geeft in ieder geval wel aan dat we deze week nog het een ander kunnen verwachten. Want ook vandaag lijkt het weer erg warm te worden. De geblokkeerde luchtdrukverdeling lijkt nog niet te verdwijnen. De kans op bijzonder weer blijft daardoor groot".

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij werkt voor de Universiteit van Twente als business developer bij Novel-T en is daarnaast ondernemer. Peter is actief op Twitter als @peterlangela.