Nieuws

Prijs attracties Kermis Losser

Het gedicht van Sietse Smit over de kermis in Losser was aanleiding voor diverse reacties via Facebook. Dit ging voornamelijk over de hoge prijzen van de diverse attracties.

Gemeente Losser

Hallo Losser heeft maandag een klein onderzoek gedaan of dit werkelijk zo is. Wij hebben gebeld met de gemeente Losser of er een hoge pachtprijs wordt gevraagd. Deze pacht is al 5 jaar hetzelfde. Er is natuurlijk in de jaren geïndexeerd. De pacht wordt centraal geregeld door Bosma en Leusink uit Groningen die weer onderverhuurt aan de standhouders in Losser.

Er zijn afspraken gemaakt over de prijzen door de gemeente, die mogen tussen de 1,50 en 4,00 euro liggen. Ook is er de afspraak dat er een kermis in Overdinkel wordt gehouden. Deze zal, zoals het er nu naar uitziet samen gehouden met het Euregiofeest in 2019.


Wat vertellen de exploitanten

Een rondje over de kermis leveren de volgende verhalen op:

Volgens Siebram Kooistra, hij verkoopt zuurstokken en andere snoepwaren. Komt uit Harlingen. Staat al 31 jaar op de kermis in Losser. “Uiteraard zijn de prijzen omhoog gegaan want dat is met alles. In vroegere jaren waren de centrale pachters Jan Bakker uit Apeldoorn en daarvoor Sibkema ook uit Apeldoorn. Kermisexploitanten zijn veel geld kwijt aan de huur van aggregaten. Dit jaar in Losser geregeld door Zeggers uit Assen en daarvoor door Haarhuis uit Ootmarsum.”

De mevrouw van de suikerspin vond de prijs voor een suikerspin zeker niet te hoog. Voor dezelfde suikerspin op de kermis in Oldenzaal nam ze een euro meer. De man van Golden Gate, een kinderattractie op een spoortje vertelt, in de 4 dagen dat hij hier staat alleen aan energieverbruik zoveel kwijt is als een normaal gezin in 2 maanden. Het echtpaar van de vliegtuigjes vertellen dat ze deze 4 dagen al een bedrag van 387 euro kwijt zijn voor de energie. De man moet drie keer rijden voor alle materiaal op de plek staat en drie keer terug. De diesel wordt steeds duurder. Exploitanten betalen 6% omzetbelasting.

De piekendag

Dit is afgeschaft omdat hierdoor niet veel meer kermisklanten kwamen opdagen. Piekdag is een zaak van de exploitanten zelf. Zij kunnen beslissen om dat wel of niet te doen. Volgend jaar zal de pacht van de kermis opnieuw aanbesteed worden. We zullen zien wat dan prijzen van de attracties zijn.

Foto's en verhalen exploitanten door Sietse Smit

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid