Nieuws

Passiespelen Hertme

Van 12 t/m 22 april 2019 staat Hertme in teken van De Passiespelen. De Strijd - het verhaal

Lijdensverhaal

Het aloude lijdensverhaal komt in een totaal nieuwe opzet op de bühne en dit zal met een kleine 200 spelers voor de nodige kippenvelmomenten zorgen. De titel van het stuk verwijst naar de (soms innerlijke) strijd van meerdere personages. De strijd van Jezus om zijn lijdensweg te ondergaan, van Maria om haar zoon te verliezen, van de hogepriesters om hem aan het kruis te krijgen, van de apostelen of ze Jezus moeten blijven volgen, van Maria Magdalena wat ze met haar gevoelens moet, en van het volk welke kant ze moeten kiezen.

Modern jasje

Het verhaal is flink gemoderniseerd, met live orkest, klassieke en popmuziek, zowel Engels als Nederlandstalig en twee vertellers die het verband gaan leggen tussen De Strijd van toen en De Strijd van nu. Immers, De Strijd is van alle tijden. Ten opzichte van de laatste twee Passiespelen zijn er in deze versie meer verhaallijnen en karakters verwerkt. Met live muziek en zang wordt het publiek meegezogen in het verhaal. De zangers zijn geen apart koor, maar onderdeel van de cast. Door moderne nummers te combineren met klassieke muziek, wordt een breed publiek aangesproken.

Live app: Duits en Engels

De voorstelling is nu – door een speciaal ontwikkelde vertaal app - ook goed te volgen voor buitenlandse bezoekers. Op hun smartphone kunnen ze meelezen met o.a. de teksten van de vertellers en de liederen in Nederlands, Duits en Engels. Daarnaast bevat de app de laatste nieuwtjes, spelersinfo en het programmaboekje. De app is mogelijk gemaakt door ScoreMedia en zowel voor Apple als Android beschikbaar.

Bijzonder

Er doen inmiddels 180 mensen mee aan de voorstelling! Met werkgroep leden, productieteam en (vaste) vrijwilligers zijn meer dan 250 mensen betrokken bij “De Strijd”. www.openluchttheaterhertme.nl/passiespelen

’t Lossers Chaootschap

Zes leden van ’t Lossers Chaootschap spelen mee in deze fantastische uitvoering in het prachtige openluchttheater in Hertme. De kinderen Lieske en Hidde samen met hun ouders Marijke Beuvink en Dorus Lokhorst. Marijke is marktkoopvrouw, Julia de vijgenhandelaarster. Dorus heeft een dubbelrol. Hij is soldaat en moordenaar. Hij wordt ook aan het kruis geslagen. Jorieke Vriesema speelt piccolo en zingt in het koor. Tevens vraagt ze Petrus of hij Jezus kent, waardoor hij hem verraad. Marloes Vaneker is als boerin onderdeel van t volk dat in de ban is van Jezus.

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid