Nieuws

Overijssel Toont Talent

Toonzaal vol verhalen voor half miljoen kunstliefhebbers

Overijsselaars in de spotlights

Ze staan beiden regelmatig op het Overijsselse toneel. Zij houdt daar gloedvolle speeches en hij speelt en poëtiseert de sterren van de hemel. Gedeputeerde Hester Maij en Twentse theatermaker Laurens ten Den brengen nu samen een ode aan hun grootste publiek ooit. Zij zetten daarmee zo’n half miljoen Overijsselaars in de spotlights. Het zijn de amateurkunstenaars die met hun muziek- of toneelspel, danspassen, schildersoog of andere creatieve talenten onze provincie zoveel dynamischer en aantrekkelijk maken! Vanaf 5 mei krijgen al die amateurkunstenaars daarom een eigen Toonzaal boordevol persoonlijke verhalen op overijsseltoonttalent.nl.

“Het Franse woord ‘amateur’ betekent ‘liefhebber’, een treffende omschrijving”, meent Laurens Ten Den. “Of je nu professional of amateur bent, je hebt beiden dezelfde drang: je wilt je uiten! Op je eigen manier schoonheid geven en beleven! De professional heeft alleen besloten van die drang ook zijn leven te maken en er geld mee te verdienen. De amateur doet het vaak als liefhebber ‘erbij’. Er hangt een beetje dat ‘knutsel’ idee om heen, maar daar ben ik het totaal niet mee eens. Als professional ben ik soms zelfs jaloers op die vrije blik van de amateur. Onbezorgd kan die aan de slag met zijn talent, zonder zorgen over publiek, kaartverkoop, administratie en belastingen.”  

Jezelf uitdagen

“Ik speelde zelf als jong meisje dwarsfluit”, memoreert Hester Maij. ”Ook voor een publiek. Op een toneel gaan staan; daar leer je jezelf beter van kennen. Het is heel spannend, je vraagt echt iets van jezelf. Het heeft mij in ieder geval opgeleverd dat ik makkelijker mijn zegje doe voor een publiek, dat komt goed van pas als gedeputeerde. Jezelf creatief ontwikkelen, verbinding zoeken, samen spelen en flexibel denken; deze aspecten zijn minstens net zo belangrijk als kennis opdoen, misschien wel belangrijker. Leren over cultuur op school en aan cultuur doen, helpen ons weerbaar te zijn in een snel veranderende maatschappij. En kijk ook naar twee grote namen uit de Overijsselse popmuziek; Ilse de Lange en Typhoon. Beiden zijn ooit begonnen als amateur en hebben zich verder ontwikkelt tot de topmusici die ze nu zijn.”

Verzamelpunt Overijsselse creativiteit

Creatief zijn brengt jezelf, maar ook de hele samenleving verder! Van die boodschap zijn zowel Hester Maij en Laurens Ten Den de warme pleitbezorgers. In de Toonzaal van Overijssel op overijsseltoonttalent.nl vertellen amateurkunstenaars van 7 tot 80 jaar over hun persoonlijke drijfveren en hoe kunst maken hen verder heeft gebracht. De één is overtuigd van zijn talent en wil gezien worden, de ander overwint juist zijn verlegenheid. De één maakt herinneringen aan zijn leven, de ander fantaseert er op los. De één doet het alleen, de ander floreert in groepjes. Het verschilt per verhaal, maar wat de amateurkunstenaars gemeen hebben, is het plezier in wat ze doen! Deze gloednieuwe Toonzaal groeit de komende jaren verder uit tot hét verzamelpunt van Overijsselse creativiteit voor en door liefhebbers.  

Unieke provincie

“Muziek is onze gedeelde passie in Overijssel”, stelt Hester Maij vast. “We hebben zoveel koren, fanfares en muziekkorpsen. Veel grote muziektheatervoorstellingen worden gedragen door de inwoners zelf, waarbij jong en oud mee kunnen doen en professionals en amateurs samenwerken. Daarin is Overijssel echt uniek.”

“Als ik mijn collega-gedeputeerden Cultuur van andere provincies vertel over het groot aantal kunstverenigingen, de eigen initiatieven, de grootschalige voorstellingen en de onderlinge samenwerking, dan krijg ik bewonderende reacties. Ik ben daar heel trots op! Daarom investeert de provincie ook vier miljoen extra om onze culturele voorzieningen sterk te houden. Dat is belangrijk omdat talent daar de ruimte kan krijgen om zich te ontwikkelen.”  

‘Open minded’ blijven

“Ik word altijd weer verrast door de inzet en de beleving van al die liefhebbers”, meent Laurens Ten Den. “Daarom ontwikkel ik graag producties als “Het Verzet Kraakt’, waar amateurkunstenaars de grootste bijdrage in hebben. Hun beleving is lekker fris. Er zitten vaak mensen bij waarvan ik als prof denk: ‘Had ik maar zo’n stem, of was ik maar zo grappig!’. Samen beleven en samen bouwen aan zelfvertrouwen en identiteit; dat zijn de pijlers van onze samenleving. Samen kunst maken houdt ons ‘open minded’. Juist daardoor weerstaan we onze natuurlijke reflex om ons terug te trekken met een groepje gelijkgestemden en ons vol te vreten met ons eigen gelijk. Kunst leert ons allemaal dat er zoveel manieren van gelijk hebben bestaan, zoveel waarheden. We worden er volledigere mensen van.”

liefhebbers opgelet!

 

dit is een brief aan jullie

aan alle amateurkunstenaars

alle vrijwillige liefhebbers

met alle mogelijke talenten

en tomeloze inzet

 

namens menige professional

die niet zonder jullie kan

die zich optrekt aan jullie elan

die vaak bij jullie verbleekt

qua kennis, inzet en uitstraling

 

schrijf ik jullie deze brief

als oprechte bewonderaar

van al jullie strapatsen

(niet dat alles mooi en goed is

dat is bij professionals ook niet)

 

maar zonder jullie bezieling

is de wereld een stuk saaier

zonder jullie vuur geen rook

kunst is kleur- en geurlozer

zonder jullie 

 

minder benauwend

minder onaantastbaar 

minder verwachtingsvol

minder krachtenbundelend

minder gemeenschapsvormend

 

het gaat mij niet om jullie gezelligheid

da’s mooi meegenomen, meer niet

het gaat me om jullie bedrevenheid

waar je niks mee hoeft te bereiken

behalve het genoegen van het maken

 

en mij daarmee te raken

 

IKtoon

JULLIEook!!!

 

Laurens ten Den – theatermaker van beroep

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid. Ben geboren in Weesp en ben later verhuisd naar Enschede.  Nu woon ik samen met mijn man 30 jaar in Losser, ben moeder van een dochter. Na een oproep van Hallo Losser voor meer vrijwilligers heb ik me aangemeld.