Nieuws

Openbare toiletten in Losser

Motie en betoog door Burger Forum

Hoge nood

Je hebt hoge nood of je moet nodig je stomazakje verwisselen en er is geen WC in de buurt. Veel mensen overkomt het. En het is ook voor veel mensen de drempel om dan maar niet meer op pad te gaan. Burgerforum wil dat iedereen kan meedoen, een inclusieve samenwerking met een mooi woord. Volgens Burgerforum is er nog wel wat werk aan de winkel, ook in de gemeente Losser, en daarmee bedoelen ze ook alle kerkdorpen. Ook in de gemeente is behoefte aan openbare toiletten. Mensen met buik- of blaasproblemen of andere chronische beperkingen, maar ook mensen in een rolstoel zeggen namelijk dat ze soms thuisblijven uit angst niet snel genoeg bij een wc te kunnen komen. De landelijke actie en petitie “Help, waar kan ik naar de WC” was een groot succes en heeft het probleem waar veel mensen mee kampen nog eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht aldus Lies ter Haar.

App

Met de hoge nood app kun je de openbare toiletten aanmelden, maar ook opzoeken waar ze wel en niet zijn en of het gratis of tegen betaling is.Tijdens de verkiezingscampagne, maar ook onlangs weer door de voorzitter van de stomavereniging werd het belang van openbare toiletten voor mensen met blaas en darmproblemen nog eens extra duidelijk gemaakt. Maar ook aan rolstoeltoegankelijke openbare toiletten is een nijpend gebrek. Als wij een inclusieve samenleving willen, waar iedereen kan meedoen, zullen we ook hier wat voor moeten regelen.

Inventarisatie te verrichten

Daarom heeft Burgurforum het college in een motie (unaniem aangenomen) opdracht gegeven een inventarisatie te verrichten naar de mogelijke locaties en beschikbaarheid van openbare en opengestelde (rolstoeltoegankelijke) toiletvoorzieningen binnen de kernen van de gemeente Losser. Maar ook om toiletten in gemeentelijke gebouwen open te stellen voor passanten en aan te melden bij de HogeNood-app en voor 1 november 2018 aan de raad terug te koppelen hoe het deze motie heeft uitgevoerd.


 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.