Nieuws

Open Monumentendagen met nieuwe fietsroute

Het weekend van 10 en 11 september wordt de nieuwe Kapellen en Landkruizenroute gelanceerd. Twee fietsroutes een ten noorden van De Lutte (Beuningen, Lutterzand) van ca. 40 km en een route ten zuiden van De Lutte (Losser, Overdinkel, Glane) in een prachtig boekje. 

Open Monumentendag thema Iconen en Symbolen

Ook zijn er dit weekend diverse monumenten geopend. Het landelijke thema voor Open Monumentendag is dit jaar Iconen en Symbolen. Het zijn twee termen, die vaak door elkaar gebruikt worden. Het zijn dan ook allebei aanduidingen voor objecten en beelden die een bijzondere betekenis hebben. Maar waar iconen nog enige gelijkenis vertonen met datgene waar ze voor staan, is die samenhang er bij een symbool niet meer.

Voor Open Monumentendag is Iconen en Symbolen een vruchtbaar thema, want juist in, aan en op monumenten wemelt het van de iconen en symbolen: gevelstenen, beeldhouwwerk, reliëfs, schilderingen, etc. En ook de monumenten zelf hebben iconische waarde en/of symbolische betekenis: zij getuigen van religiositeit, van macht, van een periode in de geschiedenis.

Fietsroute

In de omgeving van de gemeente Losser zijn vele Mariakapelletjes en Landkruisen prachtige voorbeelden van iconen. Daarom is een fietsroute gemaakt langs al deze iconen in de gemeente Losser. De hele route is ongeveer 70 km lang, maar is gesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel. Een boekje met de routebeschrijving en een kaart wordt begin september bij alle leden van de beide historische verenigingen in de gemeente bezorgd.

Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan het boekje ook gratis afgehaald worden bij de kantoren van VVV Tourist info in De Lutte, Beuningen en Losser. De route is ook beschikbaar in de vorm van een app op telefoon en/of tablet.

Voor de openingstijden van de VVV kantoren: www.vvvdeluttelosser.nl De Fietsroute en het boekje “Mariakapellen en Landkruisen” is met financiële ondersteuning van de gemeente Losser, in het kader van Open Monumentendag 2016, tot stand gekomen in opdracht van Historische vereniging De Dree Marken in de Lutte en de Historische kring Losser in samenwerking met VVV Tourist De Lutte-Losser-Beuningen.

Monumenten

De onderstaande monumenten in de gemeente Losser zijn (tenzij anders vermeld) zaterdags geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

  • Steenfabriek De Werklust: Om 13.00 en om 15.00 uur zijn er rondleidingen om u te laten zien hoe hier vroeger op ambachtelijke wijze de bekende Ossestenen werden geproduceerd.
  • Martinustoren: Er zijn gidsen aanwezig die doorlopend rondleidingen verzorgen, waarbij ook de toren beklommen kan worden.
  • H. Maria Geboortekerk: In deze kerk wordt in het kader van het landelijke thema extra aandacht gevraagd voor de prachtige gebrandschilderde ramen, de apostelbeelden, de vaandels en de panelen met afbeeldingen van de vier evangelisten. Op geregelde tijden zal het orgel worden bespeeld. Op deze zaterdag wordt er ook een open dag georganiseerd m.b.t. het bij de kerk gelegen R.K. kerkhof. De heer J. Bentert geeft uitleg over iconen en hij schildert deze ook zelf. Hij zal aanwezig zijn van 11.00-16.00 uur.
  • Protestantse kerk en Aleida Leurinkhuis: Er zijn gidsen aanwezig om u alles te vertellen over de geschiedenis van het ruim 200 jaar oude kerkgebouw. Ook hier zal (het is deze zaterdag ook Nationale Orgeldag) regelmatig het orgel worden bespeeld. Het orgel (van 1725) kan ook bezichtigd worden.
  • Syrisch Orthodoxe klooster: Het klooster St. Ephrem de Syriër is het hart van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Nederland en kan bezichtigd worden tijdens een rondleiding, die om 13.00 uur begint. (Adres: Glanerbrugstraat 33 in Glane).

De toegang tot alle activiteiten op Open Monumentendag is gratis.

Op de fiets

Het eerste fietsrouteboekje werd maandagmorgen 29 augustus overhandigd door Jan Tijman op Smeijers van De Dree Marken aan meneer en mevrouw Lentfert van de kapel aan de Kruisseltlaan in De Lutte en burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser. De burgemeester was op zijn dienstfiets voor deze gelegenheid uit Losser komen fietsen. De ambtsketen in zijn fietstas en een lach van oor tot oor.

Nadat hij het boekje in ontvangst had genomen zei hij: “Ik ben heel blij met deze actie die maar weer eens een prachtige fietstocht aan onze mooie toeristisch attractieve gemeente toevoegt. Steeds meer fietsen toeristen weten Losser te vinden en wij promoten dat ook door met ze te gaan fietsen. Mensen stellen dit op prijs. En nu de e-bike, tegenwoordig veel in gebruik bij de seniorfietsers zijn deze twee routes van voortreffelijke lengte. De Mariakapellen en landkruisen zijn welkome rustpunten in deze route. Het mooie van deze Mariakapel is onder andere het gedicht dat hier te lezen is."


Een plekje om te schuilen

Dit is een plekje om te schuilen

Waar je mag zijn met je verdriet

Heb je behoefte om te huilen

Er is niemand die je ziet

 

Dit is een plekje voor je zorgen

Waar je mag zijn met al je pijn

Ben je bang voor de dag van morgen

Weet dat je hier je zelf mag zijn

 

Dit is een plekje zonder vragen

Niemand die het beter weet

Ook zal niemand je hier plagen

Niemand die je daden meet

 

Dit is een plekje in de stilte

Een zonnestraal die je soms ziet

Een beetje liefde in de kilte

Een beetje troost in jouw verdriet

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.