Nieuws

Nieuw in Losser: was- en strijkservice

Tot en met dit jaar konden mensen met een daarvoor bestemde indicatie (Huishoudelijke Hulp Toelage HHT) extra hulp inkopen, bijvoorbeeld voor het laten verzorgen van hun was- en strijkwerk. Met ingang van 1 januari 2019 vervalt deze specifieke regeling en kunnen mensen gebruik maken van alternatieven.

Vandaag tekenden de samenwerkende partijen de overeenkomst voor deze unieke samenwerking: Gemeente Losser, Wasserij het Springendal en Zorggroep Sint Maarten. Op de foto van links naar rechts: Erik Kramer, gemeenschapsmanager Zorggroep Sint Maarten, Steven Luttikhuis, commercieel directeur wasserij Het Springendal, Anja Prins, wethouder gemeente Losser.

Wethouder Anja Prins: “Indertijd was HHT een mooie regeling. Aan de ene kant konden mensen éxtra hulp inkopen tegen een laag tarief en aan de andere kant konden veel medewerkers van zorgorganisaties hun werk behouden. We zijn nu vier jaar verder en de wereld is veranderd. Wat de werkgelegenheid betreft is de vraag naar zorgverleners enorm gestegen. We hoeven wat dat betreft geen constructies te bedenken om mensen aan het werk te houden".

Daarnaast zijn er inmiddels ook andere voorzieningen in Losser ontwikkeld" zegt de wethouder. "Hierdoor kan de HHT in oude vorm worden gestopt. We hebben nu meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan mensen die het daadwerkelijk nodig hebben. Ik denk daarbij aan de boodschappenservice en de maatwerkpakketten vanuit de Wmo. Een was- en strijkservice was er echter nog niet. Gemeente Losser, Springendal en Zorggroep Sint Maarten hebben daarom de handen ineengeslagen om een was- en strijkdienst op te zetten. Deze gaat met ingang van 7 januari 2019 van start".

Het Springendal

De was wordt gedaan door wasserij Het Springendal dat gevestigd is bij de bron van de Spingendaalse beek in Oud Ootmarsum. Daar wordt  het water van de beek al meer dan 130 gebruikt voor het wasproces. Commercieel directeur Steven Luttikhuis is blij met de samenwerking met de Sint Maarten en de Gemeente Losser. "Dit soort samenwerkingen gebeurd ook in andere gemeenten maar niet zo concreet en zo gestructureerd als hier in Losser" zegt Luttinkhuis tijdens de bijeenkomst voor het ondertekenen van de overeenkomst. "Wij beschikken over een hygienecertificaat (CERTEX certificaat ISO 9001) en wij richten ons helemaal op de zorg. Veel mensen met een aanleunwoning maakten al gebruik van een wasservice maar we zien ook een toenemende behoefte bij mensen die zelfstandig wonen".

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT).

De Rijksoverheid stelde in 2015 de HHT in om de werkgelegenheid in de zorg te behouden en om inwoners in de gelegenheid te stellen tegen een kortingstarief aanvullende huishoudelijke ondersteuning in te kopen. Denk daarbij aan ondersteuning bij wassen en strijken en schoonmaken van de woning.

De gemeente Losser kreeg in 2015 en 2016 van de Rijksoverheid een rijksbijdrage om deze regeling te kunnen betalen. De gemeente Losser heeft deze regeling in 2017 en 2018 voortgezet, ondanks het feit dat de rijksbijdrage eind 2016 werd beëindigd. De reden om de regeling toch voort te zetten was, dat er nog onvoldoende alternatieve ondersteunende voorzieningen konden worden aangeboden.

Inwoners van Losser, die gebruik maken van de HHT regeling, kunnen dat nog tot 1 april 2019 blijven doen. Mensen die de kortingsregeling gebruikten voor het wassen van hun kleding kunnen vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de Wasservice Losser. Aanmelden kan binnenkort via de website van de gemeente.

Het stopzetten van de HHT-regeling betekent dat vanaf 1 januari 2019 geen nieuwe aanvragen meer kunnen worden gedaan voor de HHT regeling. Als alternatief kan gebruik worden gemaakt van de Wasservice Losser. Mantelzorgers die gebruik maakten van de HHT-regeling kunnen terecht bij de mantelzorgconsulent van Fundament. Die bekijkt samen met de mantelzorger wat de alternatieve mogelijkheden zijn. Er zijn op dit moment ongeveer 90 mensen in Losser die gebruik maken van de HHT.

De Wasservice Losser in de praktijk

Aanmelden gaat via de website van de gemeente Losser waarna een gesprek thuis volgt waarin alles wordt uitgelegd. Het wasgoed wordt eenmalig gelabeld en gemerkt. Servicebedrijf Losser komt bij de vuile was ophalen en de schone was op een andere dag terugbrengen. De was wordt verzameld en uitgezocht bij St. Maartenstede en Springendal zorgt voor het wassen en het strijken.

De wasservice is er in principe voor elke Lossernaar maar de focus ligt wel op inwoners die deze hulp echt nodig hebben, vooral mensen met een huishoudelijke hulp toelage. Vandaag gaan er bij de gemeente 700 brieven de deur uit met deze folder en een aanmeldformulier.

Kosten

De Wasservice Losser brengt kosten met zich mee die voor rekening zijn van de gebruiker. Het wasgoed wordt afgerekend op basis van de ingeleverde kilogrammen. Voor de bovenkleding betaalt men per stuk. De tarieven staan in de folder (klik hier). Een kilogram wasgoed kost € 2,20 en het tarief per kledingstuk is € 2,00. Daarnaast zijn er kosten voor administratie en labelen.

Maatwerk

Met inwoners voor wie de kosten van de Wasservice Losser te hoog dreigen te worden wordt gekeken op welke wijze hiervoor maatwerk mogelijk is.

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de afdeling WIJZ van de gemeente Losser. Dan kan via e-mail: wijz@losser.nl of bellen tijdens werkdagen van 9.30 – 15.30 uur met 053-5377400. Daarnaast is de gemeente op werkdagen open (’t Lossers hoes), afdeling WIJZ, tussen 9.30 - 15.30 uur.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.