Nieuws

Meisjes van tachtig

Zaterdagmiddag 2 juni vierden 16 meisjes van tachtig hun reünie. Plaats van handeling Grand Café Smit in Losser. De reden is dat ze allemaal samen in dezelfde klas zaten op de toenmalige Mariaschool in Losser. De onderwijzeressen waren nonnen, zoals dat in die tijd in katholiek Nederland de gewoonte was. Niet alle, van de oorspronkelijk 45 leerlingen, waren aanwezig. Sommigen zijn niet meer in leven en sommigen zijn vanwege hun lichamelijke toestand niet meer in staat om de reünie te bezoeken.

Oude herinneringen

Fotoboeken gingen van hand tot hand. Oude herinneringen werden weer opgehaald. Mooie en minder mooie verhalen deden de ronde. Namen van de nonnen zoals Johanna de Deo en Marie Ludwine kwamen weer boven drijven. De eerste reünie vond plaats in 1980. Uiteraard waren daar meer deelnemers, getuige de foto die hiervan is gemaakt. Daarna hield men om de 5 jaar een reünie. Nu is besloten om elk jaar een gezellige middag te houden.

Afbraak Mariaschool

De katholieke meisjes gingen naar de Mariaschool aan de Kosterstraat met als hoofd zuster Blanca. Volgens oud-leerlingen was dit een ‘hele strenge zuster’. De zusters hebben ook een avondschool voor onder meer machineschrijven. De Mariaschool zal in 1976 verhuizen naar de nieuwbouw in Veldzijde en het oude gebouw wordt in 1982 afgebroken. De lege plek in het dorp wordt ingevuld door de winkel van Blokker en de bejaardenappartementen op de Kostersgaarden. (Bron: Historische Kring Losser.)

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.