Nieuws

Martini Kerlkes en Oranje Comité redden St. Maarten optocht

De St. Maarten optocht gaat dit jaar weer door en wel op vrijdag 10 november vanaf de Maria Geboorte kerk om 15.00 uur. Dit is voor alle basisschool kinderen

Geëiste veiligheid

Twee jaar geleden was de laatste St.Maarten optocht. Vorig jaar was het voor KPJ Losser niet mogelijk om de geëiste veiligheid te kunnen bieden. Dit komt voornamelijk door het teruglopen van het leden van de KPJ Losser. Toen is al door het Oranje comité hulp aangeboden om de gediplomeerde verkeersregelaars te leveren. Vorig jaar was het al te laat om de St. Maarten door te laten gaan.

St. Martinus

Dit jaar komen de Martini Kerlkes en de KPJ elkaar toevallig tegen. Na een praatje “hoe is het met St. Maarten optocht" komen de twee verenigen tot elkaar. De een heeft nog een paard met een St. Martinus in de aanbieding, de ander jarenlange ervaring.
Sint-Martinus was beschermheilige van reizigers en rondtrekkende kooplui; van armen, bedelaars en bekeerde dronkaards; van herders, boeren, wijnbouwers, kinderen en van het vee.

Op zijn naamdag kregen de kinderen vrij van school en was het gebruikelijk hen te trakteren, bijvoorbeeld door met lekkernijen te strooien. De carnavalsvereniging de Martini Kerlkes wil de naamdrager van hun vereniging eren door de traditie door te geven. Daarnaast is het Oranje comité de verbindende factor door de verkeersregelaars te kunnen leveren.

Samenwerken 

Dit is een mooi staaltje van samenwerken door meerdere verenigingen om een de traditie in stand te houden. Dit jaar zal de KPJ nog een helpende hand bieden. Volgend jaar zal de KPJ het overlaten aan de Martini Kerlkes en het Oranje comité. Het draaiboek wordt een van deze dagen overgedragen aan de Martini Kerlkes.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid