Nieuws

Marietje Rolink-Hassing viert haar 100e verjaardag

Dinsdag 5 maart vierde Marietje haar 100e verjaardag. Ze kreeg bezoek van de burgemeester Cia Kroon, die haar feliciteerde en de opmerking maakte dat Marietje er nog zo mooi en gelukkig uitzag. 

Kopie geboorteakte

De burgemeester had een kopie van de geboorteakte van Marietje bij zich die ze haar overhandigde. Marietje is een bekende verschijning in de gemeente Losser. Ze is meerdere keren in het nieuws geweest omdat ze nog tot op hoge leeftijd ging zwemmen. Ze is met het zwemmen begonnen toen het zwembad van Losser geopend werd en dat was volgens haar in 1955. In 2017 werd ze, met een groep collega zwemmers in het zonnetje gezet door de toenmalige wethouder Joop Hassink. Sinds enkele maanden bezoekt ze het zwembad niet meer. Ze woont nog zelfstandig. Ze gaat 2 dagen naar de opvang en maandag naar Rode Kruis. Ze leest nog graag en puzzelt veel. Ze heeft 5 kinderen, 2 dochters in Losser (tweeling) en een dochter en 2 zoons in Utrecht, Amstelveen en Etten-Leur. Er zijn 8 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen.

De Ravenhorst

De Ravenhorst in de Zandbergen, waar vroeger het zogenoemde bijzonder jeugdwerk was gevestigd heeft een bijzondere rol in het leven van de Rolink ’s gespeeld. Vader Bernhard, overleden op 68 jarige leeftijd, was daar namelijk kok. Toen in 1991 het jeugdwerk naar Enschede vertrok is ter gelegenheid van het 50 jarig jeugdwerk een boekje uitgegeven. Marietje is toen uitvoerig geïnterviewd. De interviewer schreef de volgende passage. “De jeugdig ogende mevrouw Rolink is nog altijd het toppunt van energie. Ze trekt al 25 jaar iedere ochtend een uur lang baantjes in het Losserse zwembad. 's Zomers start ze in het prille ochtendgloren om 7 uur, maar in de donkere wintermaanden gunt ze zichzelf een half uurtje langer onder de wol. Verder heeft ze het druk met haar kinderen, acht kleinkinderen, breien, kegelen, kaarten en vele andere hobby's.”

Herinneringen

Wat herinnert mevrouw Rolink zich nog van 'De Zandbergen', later 'De Ravenhorst'? (Citaat uit genoemd boekje.) “Wat me het meest is bijgebleven zijn de weken dat m'n man kampwacht had, de periode tussen twee kampen door dus. Dan gingen we er met het hele gezin naar toe. Dat was gewoon vakantie voor me. Vooral in de tijd dat de oude villa 'De Zandbergen' er nog stond, vond ik het er heerlijk. Die villa was mooi en ruim, maar tegelijk zeer intiem. Verder herinner ik me dat ik jarenlang sokken van de kinderen heb gestopt. Bernard kwam af en toe met een grote zak thuis. En knollen dat erin zaten! Zo heb ik op den duur zelf m'n wasmachine bij elkaar verdiend.”

Helder van geest

Marietje ziet er prachtig uit voor een vrouw op hoge leeftijd. Ze is perfect gekleed. Ze heeft een innemende maar ook aanstekelijke lach. Ze is scherp en zeer helder van geest. En op haar verjaardag middelpunt van de belangstelling, wat ze prachtig vond.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.