Nieuws

Losserse jeugd high van lachgas uit slagroompatroon

Een trend onder de Losserse jeugd is het gebruik van slagroompatronen om high te worden van het lachgas dat erin zit. Diverse ouders en kinderen uit Losser melden dit. De Losserse politie is ook van het gebruik op de hoogte.

De patronen, de zogenaamde poppers,  zijn goedkoop en online voor iedereen verkrijgbaar. Via het patroon wordt het gas in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Het zorgt voor een korte ‘high’ waarbij gebruikers lacherig worden.

Ze voelen tintelingen en ervaren een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Het kan echter ook ongewenst effecten hebben zoals flauwvallen, braken of hoofdpijn.

Wat is lachgas?

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en -smakend gas. Het wordt onder meer gebruikt als verdovingsmiddel bij de tandarts en in ziekenhuizen als kortdurende pijnstiller. Het wordt ook gebruikt in de voedselindustrie voor slagroomspuiten en nu dus ook als ‘drug’.

Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel en online legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal.

Risico’s

Lange tijd werd gedacht dat het inhaleren van lachgas onschuldig was, en nog steeds zijn de meningen van deskundigen hierover verdeeld. Er verschijnen in de media echter steeds meer verhalen over kinderen die onwel zijn geworden na het inhaleren van lachgas, waarbij het in enkele gevallen zelfs geleid heeft tot een permanente hersenbeschadiging. Het kan dus gevaarlijk zijn, zeker wanneer het in combinatie wordt gebruikt met andere middelen zoals alcohol.

Korte termijn risico’s zijn zuurstoftekort in de hersenen met als gevolg evenwichtsverlies en gevoel van onrust en angst. Maar ook bevriezing van de longen, waardoor ademen niet meer mogelijk is.

Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Daarnaast kan bij jongens verlaagde vruchtbaarheid en impotentie optreden door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.

Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Feit is echter dat lachgas uit slagroompatronen niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het blijft onduidelijk welke risico's het consumeren ervan met zich meebrengt.

afbeelding van Milene Zwijnenberg

Door: Milene Zwijnenberg

Miléne Zwijnenberg woont in Losser en schrijft bij gelegenheid artikelen voor Hallo Losser.