Nieuws

Lossernaren op weg naar Alpe d'HuZes in strijd tegen kanker

Over twee weken doen de Lossernaren Kees Witziers en Astrid Olde Olthuis mee aan de Alpe d'HuZes om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Hallo Losser vroeg aan het stel waarom ze meedoen.

Wie zijn jullie?

Kees Witziers (51) en Astrid Olde Olthuis (48). We wonen sinds 5 jaar met veel plezier samen aan de Sportlaan in Losser. Samen hebben we 5 kinderen in de leeftijd van 13 tot 23 jaar. Kees werkt als Sr. Project Manager bij Sensata in Hengelo en Astrid is Hoofd Verkoop bij Lesli Living in Lichtenvoorde. We maken beiden de nodige kilometers op zowel de racefiets als de mountainbike en zijn lid van de Losserse Wielerclub waarvan Kees ook penningmeester is.

Wat is de Alpe d’HuZes?

Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto ’opgeven is geen optie’ op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez in Frankrijk beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker. Alpe d’HuZes hanteert een strikt antistrijkstokbeleid waardoor 100% van de gelden terecht komen bij het KWF.

Waarom doen jullie mee aan de Alpe d’HuZes?

In december 2016 overleed Iwan Kokhuis, een goede vriend, op 38-jarige leeftijd aan uitgezaaide huidkanker. In 2013 ontdekte hij een afwijkend plekje wat een melanoom in stadium 3 bleek te zijn. Hij moest meteen geopereerd worden. Iwan werd ingeloot voor een nieuwe vorm van therapie, een immunotherapie in combinatie met chemo. Deze therapie werd gefinancierd met geld van de stichting Alpe d’HuZes/KWF fonds. De therapie bleek aan te slaan. Een paar maanden na de behandeling liep hij zelfs alweer de halve marathon. Iwan heeft een tijd kankervrij mogen genieten van zijn gezin, maar in het najaar van 2016 begon hij zich steeds slechter te voelen. Begin december was duidelijk dat de kanker terug gekeerd was en dat Iwan ook niet meer geholpen kon worden. Een week later was hij er al niet meer.

Iwans wens was om in 2018 zelf mee te doen aan de Alpe d’HuZes om iets terug te doen voor het KWF. Dorien, zijn vrouw, opperde het idee om ter nagedachtenis van hem deel te gaan nemen aan het event. Samen met een groep van 17 personen, 11 fietsers en 6 wandelaars vormen we Team Kokki (Iwan’s bijnaam).

Wanneer gaat het gebeuren?

Op donderdag 7 juni is de dag van het event. We zijn voornemens om toch echt 6 keer die berg op te fietsen.

Hoe kunnen Lossenaren jullie steunen?

Dat kan door het doneren via de volgende link: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teamkokki

Interview

Lees hier het interview door de stichting Alpe d'HuZes met de weduwe van Iwan.

Op de foto: Iwan nog als fervent gitarist van zijn band Vital Sign:

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.