Nieuws

Lezing vluchteling bij de Herensociëteit Losser

De Herensociëteit Losser is een club van ongeveer 40 mannen die elke 1e en 3e donderdag van de maand bij elkaar komen. 

20 jaar

De club bestaat ruim 20 jaar. Ze bespreken het wel en wee en nodigen interessante sprekers uit om op de hoogte te blijven van al het nieuws in de wereld dat van enige proportie is. Donderdagavond 1 november was de heer Fawzi Moeras uitgenodigd om te vertellen over zijn vlucht uit Syrië. Hij heeft dit vaker gedaan en vooral op scholen in het voortgezet onderwijs worden zijn lezingen zeer op prijs gesteld.  

Vluchteling

Fawzi Moeras is een 54 jarige man. Het is een Syriër die zijn land is ontvlucht. Hij woont ruim een jaar in Losser. De revolutie van maart 2011, ook wel de Arabische lente genoemd, draaide op een meervoudige burgeroorlog uit in januari 2012. Vele strijdende partijen, die allemaal hun eigen taal spreken en de communicatie vrijwel onmogelijk maken, maken het elkaar moeilijk. De burger weet niet wie wel of niet te vertrouwen is. Bombardementen zijn er aan de orde van de dag. In het nieuws horen we hoeveel doden er vallen. Fawzi had in Syrië een eigen bedrijf op het gebied van ICT waar hij werk bood aan 15 mensen.

Hij is hoog opgeleid. Geboren in Damascus. Bezocht de universiteit in Syrië. Heeft gestudeerd in Amerika. Deed onderzoek in Engeland en werkte in enkele Golfstaten zoals Koeweit en Qatar. Fawzi was getrouwd. Hij heeft een dochter die nog in Syrië is. Omdat hij in Engeland gewerkt heeft en hij dat land kende besloot hij er naar toe te vluchten. Hij maakte een tussenstop in Nederland. Engeland sloot de poorten voor vluchtelingen en dus had hij weinig keus en bleef hier. Hij probeert te integreren en doet aan alle programma’s mee om dat een succes te laten worden. Inmiddels geslaagd voor de theorie voor het Nederlandse rijbewijs. Na vele kampen voor asielzoekers komt hij in Losser terecht. Fawzi wil graag terug naar zijn vaderland en zal zodra het er veiliger is weer vertrekken.

De dood kan op elke hoek toeslaan

Fawzi heeft de indruk dat de Nederlandse bevolking geen weet heeft van wat de beweegreden van vluchtelingen is om te vertrekken. Natuurlijk zijn er gelukzoekers bij, de zogenaamde economische vluchtelingen. Maar het grootste deel is echt gevlucht omdat de dood in het moederland op elke hoek kan toeslaan. Het leeft niet fijn om niet te weten wie je vijand is. Het leeft ongelukkig en angstig om altijd om te kijken. Dat zijn de redenen waarom mensen in groten getale vluchten. Huis en haard en soms familie achterlatend.

Ze hingen van meet af aan zijn lippen

Fawzi wil dit graag aan de Nederlandse bevolking kenbaar maken. Hij wil voor normaal en als gewoon mens worden aangezien. Hij wil duidelijk maken dat hij kan werken. Hij kreeg de kans om dit te doen op het ROC. Op het gezondheidscentrum Olympic gym in Losser trof hij Lynn Pos. Lynn was daar weekendhulp. Ze studeert op het ROC en zocht nog naar een afstudeeropdracht. Die werd haar als het ware in de armen geworpen door Fawzi. Ze heeft op school overlegd of dit een acceptabel onderwerp was. Men vond van wel. Fawzi heeft een PowerPoint presentatie in elkaar gezet en is voor de klas van Lynn gaan staan. De kinderen hingen van meet af aan zijn lippen. Je kon een speld horen vallen. Ze waren diep onder de indruk. Vanwege dit doorslaand succes is aan Fawzi gevraagd om zijn verhaal ook voor de andere afstudeer klassen te houden.

Hij wil het iedereen duidelijk maken

Fawzi vond dit uiteraard een geweldige ervaring. Zo over je verscheurde land te vertellen. Zo duidelijk te maken in Nederland hoe of het werkelijk gesteld is met de vluchtelingen. Dat het niet enkele criminelen zijn maar veelal gewone mensen met het hart op de goede plek en zeker van goede wil. Ze willen graag hun steentje bijdragen aan onze maatschappij. Fawzi wil het allemaal graag vertellen. Hij zoekt plekken waar hij dat kan en mag doen. Er zijn geen kosten mee gemoeid. Mocht je belangstelling hebben voor je school, theekransje, vereniging of wat voor instantie dan ook, mag je contact opnemen met Fawzi. fawzimoasas1@hotmail.com.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.